Fipronilschandaal

Toezichthouder NVWA gedaagd vanwege nalatigheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet zich voor de rechter verantwoorden voor de rol die zij speelde in het fipronilschandaal. De autoriteit wordt door de branchevereniging van landbouwbedrijven, LTO Nederland, voor de rechter gedaagd.

Volgens LTO Nederland is de NVWA als toezichthouder flink tekortgeschoten, wat de pluimveesector miljoenen heeft gekost. De branche-organisatie vindt dat de NVWA actie had moeten ondernemen, toen zij in november vorig jaar grootschalig gebruik van de gifstof fipronil vaststelde. De stof was door schoonmaakmiddel van het bedrijf ChickFriend gemengd.

Na de vondst meldde de NVWA dit niet aan de branche. Hierdoor bleven pluimveehouders, die vaak niet wisten dat er fipronil in het schoonmaakmiddel zat, dit ook na november 2016 gebruiken. Het gebruik van fipronil kwam eind juni van dit jaar aan het licht. Het zou de branche in totaal tussen de 65 en 75 miljoen euro hebben gekost.

Eric Hubers, voorzitter van de pluimvee-vakgroep van LTO Nederland: „Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties.”

Minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) heeft dinsdag nog eens laten weten dat er geen schadevergoeding komt voor Nederlandse boeren. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben daar woensdag opheldering over gevraagd. (NRC)