Disney sluit miljardendeal met 21st Century Fox

Met de overname is 52,4 miljard dollar gemoeid. Disney gaat met de aankoop de concurrentie aan met mediabedrijven als Netflix.

Foto Jacky Naegelen/Reuters

Entertainmentreus Disney neemt belangrijke onderdelen van 21st Century Fox over in een miljardendeal met grote gevolgen voor de internationale mediawereld. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Met de overname is 52,4 miljard dollar (44 miljard euro) gemoeid.

Disney verwerft filmstudio’s, productiehuizen en meer dan 400 internationale tv-zenders. Ook het roemruchte 21th Century Fox, dat sinds de jaren dertig Hollywoodblockbusters en hittelevisieseries produceert, mag zich bij de Disney-familie voegen. Zo komen film- en televisiefranchises als Avatar, X-Men, Deadpool, Modern Family en The Simpsons onder één dak met de Star Wars-franchise, Disneys stripfiguren en de superhelden van Marvel, die in 2010 door Disney werden overgenomen. Ook het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic komen in handen van Disney.

Schaalvergroting stelt Disney in staat een vuist te maken tegen techbedrijven als Netflix, Amazon en Facebook. Het bedrijf kondigde eerder aan met eigen online videodiensten te komen, één voor ‘familie-entertainment’ en één voor sport. Daarvoor kan het de titels van 21st Century Fox goed gebruiken.

Lees ook onze analyse voorafgaand aan de verkoop: Koopt Walt Disney Fox?

Fox, groot gemaakt en dus ook afgeslankt door de 86-jarige eigenaar mediamagnaat Rupert Murdoch, gaat zich richten op de achtergebleven nieuws- en sportzenders, de meest winstgevende onderdelen van het concern. Murdoch maakt daarmee een duidelijke keuze voor ‘tijdsgebonden’ programma’s die kijkers het liefst live zien. Volgens analisten zal het tv-publiek de komende jaren vooral nog voor die categorie warm lopen, terwijl ‘tijdsonafhankelijke’ producties zoals films en series, steeds meer via online videodiensten zullen worden bekeken.

De deal heeft ook gevolgen voor het Nederlandse medialandschap. Het meerderheidsaandeel (51 procent) van Fox in de Nederlandse zenders FOX, FOX Sports, National Geographic en 24Kitchen komt in handen van Disney, evenals het belang van Fox (50 procent) in het succesvolle Nederlandse productiehuis Endemol Shine Group (Big Brother, Masterchef, Penoza, GTST).

Geruchten over een akkoord tussen de twee deden al enige tijd de ronde, maar zowel Disney als 21st Century Fox wilde daar niet op reageren. Robert Iger, bestuursvoorzitter van Disney, heeft aangekondigd aan te blijven om ervoor te zorgen dat de overname goed verloopt. In maart kondigde hij nog aan het bedrijf in 2019 te verlaten. Het is de derde keer dat hij zijn vertrekt uitstelt.

De deal geschiedt geheel in aandelen: aandeelhouders van 21st Century Fox krijgen een belang van 25 procent in het Disney-concern. Amerikaanse mededingsautoriteit moet zich nog uitspreken over de miljardendeal, een proces dat zeker een jaar in beslag kan nemen.