Robot schrijft Harry Potter-boek

Met algoritmes simuleert een ‘voorspellend toetsenbord’ de schrijfstijl en het woordgebruik van J.K. Rowling.

Een Potterfan.
Een Potterfan. Foto Marco Hofste/ANP

In de wondere wereld van J.K. Rowling is geen plaats voor computers of robots. Tovenaars hebben die dingen simpelweg niet nodig. Magie biedt de oplossing voor vervelende alledaagse klusjes (de tafel dekken) en problemen van een grotere omvang (de wereld behoeden voor Het Kwaad). Neem de Fantaciteer-Veer, dé uitkomst voor schrijvers bij wie de inspiratie wat is opgedroogd: de inktveer schrijft interviews automatisch uit en voegt het nodige aangedikt drama toe.

Dankzij het collectief Botnik hebben Dreuzels nu een eigen Fantaciteer-veer. Hun Harry Potter-toetsenbord, het nieuwste van een reeks ‘toetsenborden’, produceerde afgelopen week een nieuw boek over de Jongen Die Bleef Leven: Harry Potter and the portrait of what looked like a large pile of ash.

Botnik maakt zijn automatische toetsenborden aan de hand van teksten uit bekende boeken, films, televisieprogramma’s en liedjes. Met algoritmes worden de computers getraind in het bedienen van een toetsenbord. Zo simuleer je gemakkelijk de schrijfstijl van bekende auteurs en fungeert het ‘voorspellende toetsenbord’ dus als ghostwriter.

Uitglijders

In het nieuwste verhaal gaan Harry, Ron en Hermelien onbevreesd het onbekende tegemoet, al moet Ron wederom zijn angst voor spinnen overwinnen. Het kasteel van Zweinstein bevat de nodige verrassingen. En ook Dooddoeners verschijnen ten tonele.

De pen van Rowling kan natuurlijk niet foutloos worden gekopieerd, zeker niet door een machine. De tekst bevat dan ook de nodige uitglijders. Maar eigenlijk maken die het hoofdstuk nog meer de moeite waard. Het is zoals de verteller verwoordt in de eerste zinnen van het verhaal: “Magie: het was iets waarvan Harry dacht dat het erg goed was.”