Boijmans drie tot vier jaar dicht voor renovatie

Het museum gaat naar alle waarschijnlijkheid in 2019 dicht. De renovatie gaat tussen de 110 en 150 miljoen euro kosten.

Museum Boijmans Van Beuningen. De staat van het museumgebouw is slecht en het pand bevat asbest.
Museum Boijmans Van Beuningen. De staat van het museumgebouw is slecht en het pand bevat asbest. Koen Suyk / ANP

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat zeker drie tot vier jaar dicht voor een renovatie die tussen de 110 en 150 miljoen euro gaat kosten. De werkzaamheden beginnen naar verwachting rond 2019, bericht persbureau ANP op basis van het Rotterdamse college.

De gemeente, eigenaar van het museum en de collectie, noemt de noodzaak van de renovatie groot. De staat van het museumgebouw is slecht en het pand bevat asbest.

Deze zomer schreef de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief dat het museum - los van de renovatieplannen - 5,1 miljoen euro nodig heeft om tot 2019 open te blijven. Dat geld wordt besteed om aan de eisen te voldoen omtrent de brandveiligheid. Ook moet van het bedrag de kelder, waar de collectie van het museum opgeslagen is, worden opgeknapt.

Lees ook: Vernieuwd Boijmans nodigt uit tot goed kijken

Aantal scenario’s

Voor de grote renovatie is de gemeente gestart met voorbereidende werkzaamheden om te komen tot een “toekomstbestendig museumgebouw waarin de unieke collectie tot haar recht komt”. In het komende halfjaar werken de gemeente en het museum een aantal scenario’s uit hoe dit verwezenlijkt kan worden.

Het nieuwe college, dat aantreedt na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, moet vervolgens een besluit nemen over de aanpak van de renovatie. Afhankelijk van dat besluit wordt duidelijk wat de exacte kosten gaan worden.

Het Rotterdamse college benadrukte donderdag dat de collectie van het museum tijdens de sluiting zichtbaar moet blijven. Samen met het museum bekijkt het stadsbestuur welke mogelijkheden hiervoor zijn.

    • Maarten Back