‘Bestuur Hudson’s Bay bespreekt vertrek uit Europa’

Warenhuis Volgens de activistische aandeelhouder Jonathan Litt van hedgefonds Land & Buildings overweegt het bestuur van Hudson’s Bay de Europese warenhuizen te verkopen. Hij is daar groot voorstander van.

Doutzen Kroes op de rode loper voor de officiële opening van warenhuis Hudson’s Bay aan het Rokin in Amsterdam, in september 2017. Foto Levin en Paula/ANP

Het bestuur van Hudson’s Bay overweegt zijn warenhuizen in Europa te verkopen. Dat schrijft de activistische aandeelhouder Jonathan Litt in een brief die via zijn hedgefonds Land & Buildings openbaar is gemaakt. Litt zit de Canadese warenhuisketen al tijden op de nek. Hij vindt dat Hudson’s Bay meer waarde voor aandeelhouders kan creëren door onder meer (een deel van) zijn vastgoed te verkopen of gebruiken voor andere doeleinden dan een warenhuis. Momenteel staat de beurskoers op 10,7 dollar en dat is te laag, vindt Litt.

Tegenvallers

Litt is er voorstander van dat het bedrijf zich terugtrekt uit Europa. Hudson’s Bay heeft warenhuizen in Duitsland, België en sinds dit najaar in Nederland. Verkoop van de Europese tak zou 5,20 Canadese dollar per aandeel opleveren, schrijft Litt in de brief.

Hedgefonds Land & Buildings maakt al een tijd lawaai over de in zijn ogen te lage beurskoers. Lees ook: Hudson’s Bay komt niet zonder problemen naar Nederland

De resultaten van Hudson’s Bay vallen tegen. Het laatste kwartaal waarover het rapporteerde, maakte het bedrijf een verlies van 243 miljoen dollar (zo’n 160 miljoen euro) en daalde de omzet met 4 procent naar 3,2 miljard dollar. Eerder dit najaar kondigde Hudson’s Bay aan een deal te hebben gesloten met investeringsmaatschappij Rhône Capital, dat een half miljard Amerikaanse dollar in het bedrijf steekt. Verder verkoopt het voor nog eens 850 miljoen een toonaangevend pand in New York.

Ongevraagd bod

In een schriftelijke reactie laat Hudson’s Bay weten dat „de Europese tak een belangrijk deel is van de strategie van het bedrijf”. De brief van Litt reflecteert volgens Hudson’s Bay vooral op een ongevraagd bod dat onlangs op de Duitse tak van het bedrijf werd gedaan. Ook laat het warenhuisconcern weten dat het „onverminderd door gaat met de openingen van winkels in Nederland”. Hudson’s Bay opende dit jaar tien warenhuizen onder zijn eigen naam in Nederland. Voor komend jaar staan er nog vier nieuwe warenhuizen op de planning.

Lees ook: Echt druk wil het nog niet worden bij Hudson’s Bay
    • Annemarie Sterk