Belgische regering wil 15 procent korting op toelage prins Laurent

Laurent hield de Belgische regering niet op de hoogte van zijn ontmoetingen met politiek omstreden figuren.

Foto Virginia Mayo/AP

De Belgische regering wil de toelage van prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, volgend jaar met 15 procent korten. Dat zegt een woordvoerder van premier Charles Michel.

De regering neemt de maatregel nadat de prins in juli voor ophef zorgde door in uniform de Chinese ambassade te bezoeken. Laurent vierde daar de negentigste verjaardag van het Volksbevrijdingsleger en zette foto’s van zichzelf met Chinese militairen op sociale media. De Belgische regering noch het koningshuis was op de hoogte van zijn bezoek. Volgens de regering had de prins toestemming moeten vragen.

Laurent kwam al eerder in opspraak omdat hij buiten de regering om afspraken maakte met buitenlandse politici. Eerder dit jaar sprak hij af met de premier van Sri Lanka. Premier Michel dreigde toen al met de sanctie op zijn dotatie.

Lees ook: Belgische prins Laurent vecht voor zijn toelage van 3 ton

De prins ziet geen reden voor het korten van zijn toelage. In een brief die hij vorige week aan de regering richtte, schreef hij dat hij niet overal toestemming voor hoeft te vragen.

De toelage van de prins bedraagt jaarlijks 308.000 euro. De korting komt neer op 42.500 euro. Het voorstel van de federale regering moet nog worden voorgelegd aan het parlement.

    • Lisa Dupuy