België krijgt als eerste land vrouw als ambassadeur in Saoedi-Arabië

Hervormingen in oliestaat

foto Gulf News

België wordt het eerste land dat een ambassadrice naar Saoedi-Arabië stuurt. Dominique Mineur, nu ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, verhuist komende zomer naar de Saoedische hoofdstad Riad.

Dat melden Belgische media donderdag. Dagblad De Tijd heeft van regeringsbronnen gehoord dat de keuze voor Mineur „een duidelijk signaal” is, vanwege de ondergeschikte positie van vrouwen in Saoedi-Arabië. In de oliestaat hebben vrouwen toestemming nodig van een voogd om te trouwen, scheiden of werk te zoeken.

Ook wordt Mineurs aanstelling gezien als reactie op de kritiek die ontstond om het Belgische fiat voor toetreding van de Saoedi’s tot de VN-vrouwenraad.

De aankondiging past binnen het beleid van kroonprins Mohammed bin Salman, die Saoedi-Arabië op maatschappelijk vlak wil hervormen. Onlangs werd bekend dat vrouwen in 2018 mogen autorijden en sportevenementen mogen bijwonen.

    • Bas Tooms