Belastinghervorming

Voorlopig akkoord over belastingplan Trump

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben woensdag een voorlopig akkoord bereikt met de Senaat over het nieuwe belastingplan van president Donald Trump.

Het oorspronkelijke plan verlaagde de vennootschapsbelasting voor bedrijven van 35 naar 20 procent. Dat wordt nu 21 procent. De inkomstenbelasting voor burgers blijft beperkt tot 37 procent; zij mogen hypotheekrente aftrekken van woningen tot 750.000 dollar.

President Trump gaf woensdag aan dat hij verlaging van de vennootschapsbelasting naar 21 procent voldoende effectief acht.

Zijn verkiezingsbelofte om de belastingen voor bedrijven te verlagen stuwden afgelopen jaar de beurskoersen hoog op. Nu houden Amerikaanse bedrijven hun winsten liever in het buitenland om hoge aanslagen te voorkomen.

De belastinghervorming moet de middenklasse ontlasten, maar ontslaat de overheid ook van de verplichting om gezondheidszorg te garanderen voor burgers die zelf geen verzekering kunnen betalen. Daarmee komt Trump zijn belofte na om een einde te maken aan de Affordable Care Act van zijn voorganger Obama.

Hervorming van het belastingsstelsel zou de eerste grote politieke overwinning voor Trump zijn. Hij wil de wet nog voor de kerstdagen bekrachtigen. (NRC)