Opnieuw: Broers

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd logistiek manager Kees Groenenboom (91, links) werd winter 1931 samen met zijn broer Wim (89, gepensioneerd salesmanager) vereeuwigd door fotograaf Bach in Rotterdam.

 

„Het idee voor de foto kwam waarschijnlijk van tante Pie. Ze had zelf geen kinderen en at elke avond met ons gezin mee. Vroeger had tante Pie zich over onze moeder ontfermd nadat haar ouders waren gescheiden. Zo had zij gestimuleerd dat moeder naar de mulo ging; als enige van haar familie. Tante Pie heette officieel Petronella Maria Coté en kwam uit 1873. Ooit was zij hoofd van een school geweest. Een van de raadsels was dat zij aardig in de slappe was zat. Hoe dat precies kwam weten we niet. Maar ons geboortehuis in Crooswijk was van tante Pie. Wij huurden daar bij haar. Later verhuisde zij met ons mee naar een groter huis. Wim en ik mochten vaak mee op stap. Ik herinner mij uitstapjes naar Diergaarde Blijdorp en het strand van Scheveningen. Daar kregen we ijs en een kroketje van Van Vugt. Ook kregen we wekelijks een zakcentje van haar. Voor de foto koos zij de destijds gerenommeerde studio van Bach. Of wij richting haar spieken, of dat juist de fotograaf ons vroeg naast de lens te kijken, weten we ook niet. Wel dat de foto in haar werkkamer, naast haar bureautje hing. Buiten het gezamenlijke diner was tante Pie behoorlijk op zichzelf. Zij had geregeld vriendinnen over de vloer en reisde veel. Hoe ze dat allemaal betaalde? Nogmaals: geen idee. Wim zegt weleens dat als je ouder wordt, je ontdekt dat je veel meer vragen had moeten stellen. Daar heeft hij gelijk in, zeker in het geval van onze lieve tante Pie.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.