Zijn het dansende vrouwen of angry birds?

Mijn favoriet gaat op zoek naar culturele aankopen. Deze week: een schilderij

Zonder titel. 70x100cm. Woestijnzand en olieverf op linnen.

In hun huiskamer hangt meer kunst, vaak gekregen, soms gekocht. Dit werk hangt boven de bank, de meest prominente plek van de kamer. Theo: „We hadden gevraagd of mensen ons voor ons huwelijk een reisbestemming wilden geven: een tip, een verhaal erbij en een vergoeding voor de eerste kilometers. Maar niet iedereen deed dat. Abttoy kwam hiermee.” Pinar: „Hij had het over angry birds toen hij het aan ons gaf. Dat klopte ook wel, vond ik. Theo was toen nog raadslid, als politicus was hij altijd een beetje een angry bird. En dat rood, natuurlijk. Dat hoort ook bij de SP.” Theo: „Abttoy zei dat het bij ons paste.”

Is dat ook wat ze zien als ze ernaar kijken, rode vogels met speciale krachten? Pinar: „Ik wel.” Theo: „Ik herinner me dat van die angry birds niet, ik denk dat ik toen even niet luisterde. Ik zie vooral drie gezichten. En mysterie: het werk is vrolijk maar ook een beetje duister. Abttoy maakte in die tijd meer van dit soort doeken, met veel kleur en met woestijnzand. Nu maakt hij bijna alleen nog politieke cartoons.”

We besluiten de kunstenaar te bellen: weet hij nog waarom hij dit werk negen jaar geleden cadeau gaf? Abttoy, nadat we hem een foto van het schilderij hebben geappt: „Het is lang geleden, maar nu herinner ik het me weer. Je ziet dansende vrouwen – en in die dans heb ik berber-symbolen verwerkt. Bij ons brengen moeders op het lichaam van hun dochters een tatoeage aan, die hun man dan ontdekt in de huwelijksnacht. Alle driehoeken die je ziet zijn symbolen daarvan, ze staan voor de sensualiteit van het vrouwelijk lichaam. Net als de dans, die je in vervoering brengt. De staande lijnen betekenen dat ik het echtpaar een lang leven toewens. Maar het is semi-abstract hè. Je kunt er ook andere dingen in zien.”

Pinar: „Het is een echt huwelijkscadeau, dat vind ik nu nog meer.” Theo: „Met dit verhaal erbij is het nog mooier geworden dan het al was.”

Ook een favoriet kunstwerk? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl
    • Gretha Pama