Verdachte waarden in urine Froome

Tour- en Vueltawinnaar Chris Froome is tijdens de Vuelta positief getest op anti-astmamiddel salbutamol.

Chris Froome tijdens de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje.
Chris Froome tijdens de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje. EPA/Javier Lizon

Wielrenner Chris Froome is positief getest tijdens de Vuelta van dit jaar. Dat meldt de internationale wielerbond UCI woensdag. In zijn urine werden te hoge waarden van anti-astmamiddel salbutamol gevonden bij een dopingtest.

De verhoogde waarden werden aangetroffen in een urinestaal die hij op 7 september liet afnemen. Froome, die de Vuelta won, werd hiervan twee weken later op de hoogte gebracht. De 32-jarige Brit schreef in de zomer ook voor de vierde keer de Tour de France op zijn naam.

Froome presteerde iets unieks door in één seizoen de Tour en de Vuelta te winnen. Dit was zijn masterplan.

Zowel de A- als de B-staal testte positief. Omdat de toegelaten waarden overschreden zijn, moet de renner nu meer uitleg geven aan de UCI. Hij wordt voorlopig niet geschorst.

Extra spieropbouw

Salbutamol is een middel dat de luchtwegen verwijdt en de longblaasjes opzet. Uit onderzoek is gebleken dat het ook voor extra spieropbouw kan zorgen. Het gebruik van het anti-astmamiddel salbutamol, verwerkt in zogeheten ‘puffertjes’, is beperkt toegestaan binnen de wielersport.

Froome had echter twee keer de toegestane waarden in zijn urine. Antidopingagentschap WADA schrijft voor dat 1.000 nanogram per milliliter salbutamol toegestaan is. Bij Froome werd 2.000 nanogram per milliliter aangetroffen.

‘Astma is de reden’

De Britse winnaar ontkent elk misbruik met het middel. Op de site van zijn ploeg Team Sky zegt hij dat het “algemeen bekend is” dat hij astma heeft en daarvoor medicijnen neemt.

Volgens de wielerploeg werd Froome die periode nog eens twintig keer getest. Geen van die urinestalen testte positief. Volgens Team Sky komt dat door “acute astmaproblemen” in de slotweek van de Vuelta:

“Op advies van onze teamdokter heeft hij de dosis salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegestane waarden. Dat zijn waarden nu afwijkend zijn, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan bewijzen dat salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden.”

Eerdere schorsingen

Eerder werden andere renners al betrapt. Zo testte de Spaanse wielrenner Igor González de Galdeano tijdens de Tour de France van 2002 positief op te hoge salbutamol-waarden. Ook hij gaf als uitleg dat hij het middel gebruikt als astmamedicijn. De UCI aanvaardde zijn uitleg en rekende dit niet als een positieve test aan. Die beslissing werd niet overgenomen door de Franse wielerbond. Die sloot González de Galdeano voor zes maanden uit van deelname aan Franse wedstrijden.

Diego Ulissi werd tijdens de Giro van 2014 betrapt en negen maanden uit wielerwedstrijden geweerd. De renner had voor de test al aangegeven dat hij wegens klachten aan de luchtwegen het anti-astmamiddel Ventolin, waar salbutamol in zit, had gebruikt.

De Italiaanse ex-sprinter Alessandro Petacchi werd in mei van 2007 betrapt op te hoge waarden salbutamol. Het sporttribunaal in Lausanne (CAS) schorste de renner wegens doping voor een jaar. Alle resultaten die hij in de maanden voorafgaand aan de schorsing heeft geboekt, werden hem ontnomen, net als de resultaten uit de Giro van 2007. Door de schorsing kon Pettachi niet deelnemen aan de Giro en de Tour de France.