Tour- en Vueltawinnaar Froome testte positief op anti-astmamiddel

Wielrennen

De Britse wielrenner Chris Froome heeft positief getest op anti-astmamiddel salbutamol, beter bekend onder de merknaam Ventolin. Dit maakte de internationale wielerbond UCI woensdag bekend. Bij een controle in de Ronde van Spanje werden 7 september in zijn urine te hoge waarden van het middel aangetroffen. Zowel de A- als B-staal is positief.

Vueltawinnaar Froome lijdt naar eigen zeggen sinds zijn jeugd aan astma en gebruikt het middel om klachten die ontstaan bij inspanning onder controle te houden. De 32-jarige Brit won deze zomer voor de vierde keer de Tour de France, en daarna voor het eerst de Vuelta.

Froome wordt niet meteen geschorst, omdat het gebruik van salbutamol in beperkte mate is toegestaan. In het UCI-reglement staat dat geïnhaleerde salbutamol, de variant die Froome gebruikt, tot een dosis van maximaal 1.600 microgram per etmaal mag worden gebruikt zonder dat er een medisch attest voor nodig is. In de urine mag dan niet meer dan 1.000 nanogram per milliliter zitten. Bij Froome ging het om het dubbele. Zo’n overschrijding is alleen toegestaan als vooraf een medisch attest is aangevraagd. Omdat dit niet gebeurd is moeten Froome en Team Sky nu aannemelijk maken dat er een reden was voor het veelgebruik. Lukt dit niet, hangt Froome een schorsing boven het hoofd.

„In de laatste week van de Vuelta kreeg Chris acute symptomen van astma”, schrijft Team Sky in een persbericht. „Op advies van de ploegarts heeft hij een verhoogde dosis salbutamol gebruikt, binnen de toegestane hoeveelheid.” (NRC)