Snelwegen

Ook Nederland sluit zich aan bij rechtszaak tegen Duitse tol

Nederland voegt zich bij de zaak die Oostenrijk bij het Europese Hof heeft aangespannen tegen Duitsland vanwege de invoering van tol op Duitse snelwegen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur woensdagochtend. Bestuurders van personenvoertuigen die gebruik maken van Duitse snelwegen moeten vanaf 2019 tol betalen. Duitsers worden voor die kosten gecompenseerd via de wegenbelasting. Nederland vindt dat Duitsland hiermee discrimineert. Nederlandse automobilisten zouden straks jaarlijks tussen de 60 en 100 miljoen euro kwijt zijn aan Duitse tol. Het ministerie stelt in een persbericht te hechten „aan de goede relatie met Duitsland”, maar het vindt het belangrijk dat het Europese Hof zich over de tolplannen buigt. Een uitspraak verwacht het ministerie niet eerder dan in 2019. (NRC)