Opinie

    • Emilie van Outeren

Oude coalitiepartners zitten elkaar dwars

De Haagse Stemming Vandaag is dag 49 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Kamervoorzitters zijn het oneens over de viering van honderd jaar kiesrecht. De ‘kloonpolis’ gaat eraan. En Fred Teeven moppert tijdens zijn busrondje Haarlem.

POLISJUNGLE: De eindejaarsworsteling die het kiezen van een zorgverzekeringspolis nu vaak is, moet eenvoudiger worden. Tijdens het debat over de begroting van Volksgezondheid bleek een meerderheid van de Tweede Kamer af te willen van zogeheten ‘kloonpolissen’. Deze verzekeringspolissen verschillen in weinig meer van elkaar dan hun prijs, maar ze maken het aanbod van 55 basisverzekeringen en 60.000 polissen totaal onoverzichtelijk. Morgen reageren de bewindspersonen.

VROUWENKIFT: Dan doen we het hier wel, moet senaatsvoorzitter Ankie Broekers (VVD) gedacht hebben. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) had een viering van de invoering van het algemeen kiesrecht, gisteren honderd jaar geleden, geblokkeerd omdat vrouwen pas in 1919 mochten stemmen. Maar op haar eigen podium in de Eerste Kamer herdacht Broekers de “mijlpaal in onze parlementaire democratie”, inclusief de vrouwen die daarmee toegang kregen tot beide Kamers. De Partij voor de Dieren pakte het jubileum iets onconventioneler aan: met de illegale projectie van een afbeelding van het eerste vrouwelijke Kamerlid, Suze Groeneweg, op de gevel van de Tweede Kamer. Daar wilde Arib geen toestemming voor geven.

DIVIDENDOPROER: Ook het inhoudelijke debat in de senaat bracht een verrassinkje met zich mee. De VVD, in de Tweede Kamer de enige stellige verdediger van het afschaffen van de dividendbelasting, stelde zich kritisch op. Niet gebonden aan het regeerakkoord zei senator Frank de Grave de maatregel “zorgvuldig en objectief” te willen wegen en ook open te staan voor alternatieven. Vorige week liet D66 al weten nog niet overtuigd te zijn. Spannend werd het niet, want het daadwerkelijke schrappen van de belasting voor buitenlandse investeerders speelt pas volgend jaar.

BELASTINGPARADIJS: In het Europees Parlement probeert ondertussen een PvdA’er te bereiken waar de VVD in eigen land niet aan wil: Nederland aanmerken als belastingparadijs. Europarlementariër Paul Tang vindt het onterecht dat Europese landen zelf uit de wind zijn gehouden bij een zwarte lijst met belastingparadijzen. Ook vanuit Duitsland is forse kritiek op ‘Steueroase Niederlande’, meldt Trouw. Vorige week onthulde de NOS dat Nederland nog altijd dwarsligt bij de aanpak van belastingontwijking.

WAT WIJ LEZEN: Volkskrant-columnist Margriet Oostveen reed een stukje mee met buschauffeur Fred Teeven. De oud-staatssecretaris spreekt Mark Rutte nog “heel vaak”. Maar nadat de PvdA zijn baan bij de Raad van State dwarsboomde, wil hij “nooit meer” de politiek in.

WAT WIJ VOLGEN: Naast het debat over de aanstaande Europese top (die gaat over de Brexit), debuteert Eric Wiebes vandaag als klimaatminister. Coalitiepartijen willen af van de ouderwetse cv-ketel.

QUOTE VAN DE DAG:

“Je moet de gewone man niet zoeken als politicus, je moet hem zíjn. Want die gewone man kijkt naar jou. En die ziet verbaal en non-verbaal meteen wat er niet klopt.”

Fred Teeven, vanachter het stuur van zijn lijnbus.

    • Emilie van Outeren