Oplevering Hoekse Lijn opnieuw vertraagd

De nieuwe metrolijn gaat naar verwachting pas eind 2018 rijden en kost tot 90 miljoen euro meer dan geraamd.

De ombouw van de lijn begon in april van dit jaar.
De ombouw van de lijn begon in april van dit jaar. Foto Hoekse Lijn

De ombouw van de Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland heeft opnieuw vertraging opgelopen. De metrolijn zal pas eind 2018 gaan rijden. De extra kosten kunnen oplopen tot 90 miljoen euro. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Langenberg bekendgemaakt. In de Rotterdamse gemeenteraad geeft wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, D66) donderdag tekst en uitleg over de vertraging bij de oplevering van de Hoekse Lijn.

De Rotterdamse gemeenteraad werd woensdagavond al vertrouwelijk geïnformeerd over de vertraging. De begroting is al met 55 miljoen overschreden en elke maand uitstel kost 3,5 miljoen extra, aldus de wethouder. Voor het project was een kleine 400 miljoen euro uitgetrokken.

Van spoor- naar metrolijn

In 2016 werd besloten om de treinverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland te vervangen door een metrolijn en een aantal haltes toe te voegen aan de lijn. Sinds april wordt gewerkt aan de ombouw van spoorlijn tot metrolijn.

De Hoekse Lijn is nu al niet erg populair bij de bewoners van Hoek van Holland

Volgens het originele plan zou het project in september af zijn, maar de oplevering werd eerder al uitgesteld tot februari 2018. Er waren problemen met de levering van de beveiligingssoftware. Ook deze planning blijkt niet haalbaar.

Reizigers moeten nu gebruikmaken van bussen. Vanaf februari krijgen zij gemiddeld 50 procent korting op hun busritten. Daarnaast worden kopjes koffie uitgedeeld om het leed iets te verzachten.