Ook Nederland sluit zich aan bij zaak tegen Duitse tol

Volgens het kabinet zijn de Duitse tolplannen discriminerend en in strijd met Europese regels.

Vanaf 2019 moet iedereen die gebruikmaakt van de Duitse snelwegen tolheffing betalen. Foto Bernd Wüstneck /AFP via DPA

Nederland voegt zich bij de zaak die Oostenrijk bij het Europese Hof heeft aangespannen tegen Duitsland om de invoering van tol op snelwegen. Het vorige kabinet overwoog om juridische stappen te ondernemen. Woensdag kondigde het huidige kabinet de rechtsgang aan op de site van de Rijksoverheid.

Volgens het kabinet zijn de Duitse tolplannen “discriminerend” en strijdig met “de beginselen van het vrije verkeer”. Bestuurders van personenauto’s moeten vanaf 2019 tol betalen als ze gebruikmaken van Duitse snelwegen. Nederland vindt dat Duitsland hiermee discrimineert omdat eigenaars van voertuigen die in het land geregistreerd staan het bedrag dat ze betalen aan een tolvignet in zijn geheel terug kunnen krijgen via een verlaging van de wegenbelasting.

Grensgemeentes

De Rijksoverheid haalt nieuw onderzoek aan dat ze woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit zou blijken dat Nederlandse automobilisten jaarlijks tussen de 60 en 100 miljoen euro kwijt zullen zijn aan Duitse tol. Volgens het kabinet is 40 procent van deze kosten van rekening voor inwoners en bedrijven in Nederlandse gemeentes die grenzen aan Duitsland.

De Rijksoverheid stelt in het persbericht te hechten “aan de goede relatie met Duitsland”, maar vindt het belangrijk dat het Europese Hof zich over de tolplannen van het land buigt. Het officiële verzoek zich aan te sluiten bij Oostenrijk verstuurt het kabinet “binnenkort”.

Een uitspraak van het Hof verwacht de Rijksoverheid niet eerder dan in 2019.

    • Guus Ritzen