Recensie

Opvolger Top Gear dreigt in seizoen twee sleets te worden

Tv-serie The Grand Tour moet Amazons videodienst succes bezorgen. Seizoen twee begint grappig, maar ook weinig origineel.

Presentator Richard Hammond belandde na een ernstig auto-ongeluk in het ziekenhuis.
Presentator Richard Hammond belandde na een ernstig auto-ongeluk in het ziekenhuis. Foto: Amazon

De Rimac Concept One is de eerste elektrische supercar ter wereld. Van 0 naar 100 kilometer per uur in 2,8 seconden. Maar sinds juni is de Kroatische sportwagen vooral de auto waarin Richard Hammond, een van de drie presentatoren van Amazons autoshow The Grand Tour, een ernstig ongeluk kreeg.

Bij opnamen in Zwitserland, voor het tweede seizoen van het programma, vloog Hammond op hoge snelheid uit de bocht. Hij stortte omlaag in een weiland en kon net uit de auto kruipen voordat de Rimac vlam vatte. Hammond moest met een helikopter naar een Zwitsers ziekenhuis worden gebracht waar hij enige tijd moest herstellen.

Hoe zouden Hammond en mede-presentatoren Jeremy Clarkson en James May – het trio dat jarenlang Top Gear maakte voor de BBC en sinds vorig jaar bij Amazon opvolger The Grand Tour presenteert – het ongeluk in Zwitserland in beeld brengen? Dat was de belangrijkste vraag voor veel fans die vrijdag de eerste aflevering konden zien op Amazon Prime Video.

Doodsverachting

Het antwoord: met net zoveel spot en doodsverachting als in een van de trailers die begin december werd gepresenteerd. In dat voorfilmpje zien we James May naar het ziekenhuis gaan om Hammond en Clarkson te bezoeken. De laatste kreeg een longontsteking op Mallorca. In het filmpje James May is Still Alive, nog te zien op YouTube, ontloopt May nipt allerlei huis-tuin-en-keuken-ongelukken. Van vallende dakpannen tot een ondeugdelijk stopcontact. Bijna verwisselt hij zijn kop thee voor verfafbijt.

Het gewraakte ongeluk van Hammond zit helemaal aan het eind van de show. Na de beelden van de crash en van erna – niet van de eigen cameraploeg maar van YouTube, aldus Clarkson – gaan May en Clarkson verder met de afkondiging. Hammond staat erbij en acteert verbaasd. Het is luchtig, grappig wel, maar vooral ingestudeerd, geacteerd, weinig origineel.

Dat geldt voor meer onderdelen van het programma. Net als seizoen 1 ziet The Grand Tour er prachtig uit. In seizoen 2 is de reizende studiotent verdwenen. Stonden de drie heren vorig seizoen nog onder meer in Rotterdam, nu staat de tent twaalf afleveringen in de achtertuin van Clarkson in het Engelse heuvellland niet ver van Londen.

‘Miljoenen kijkers’

Zo luchthartig als Clarkson, May en Hammond over hun fysieke tegenslag kunnen doen, zo serieus zal de directie van Amazon kijken naar hun serie. Het is onbekend of seizoen 1 een succes was. Amazon geeft geen kijkcijfers, maar maakte slechts bekend dat „miljoenen kijkers” de serie hebben bekeken. Bovendien hebben de drie heren een contract voor drie seizoenen, ongeacht het succes van series 1 en 2.

Amazon zal echter waar voor zijn geld willen. Het tech-bedrijf uit Seattle betaalde naar schatting 160 miljoen pond voor drie series van het autoprogramma. Met de veelgeprezen transgender-serie Transparent en het nazi’s-in-de-VS-drama The Man in The High Castle moet The Grand Tour Amazons videodienst internationaal succes bezorgen. Maar het bedrijf kende de afgelopen maanden enkele forse tegenslagen. Transparent-hoofdrolspeler Jeffrey Tambor is opgestapt na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Amazons studiobaas Roy Price is al weg, vanwege soortgelijke beschuldigingen.

Amazon gokt in elk geval verder. Voor naar schatting 1 miljard dollar gaat het bedrijf een tv-serie maken van Lord of the Rings. Wanneer de serie te zien is, is nog onbekend.

Tot die tijd moet Amazon het voor een belangrijk deel hebben van de aantrekkingskracht van The Grand Tour. Het ongeluk van Richard Hammond was in elk geval het spannendste onderdeel van de eerste aflevering. Maar zoiets valt uiteraard lastig te herhalen.

    • Jan Benjamin