Profiel

Lilian Marijnissen is de gedroomde actieleider

Lilian Marijnissen gold binnen de SP al jaren als groot politiek talent. Ze was de gedoodverfde opvolger van Emile Roemer – en haar vader.

Lilian Marijnissen, vanaf januari fractievoorzitter van de SP
Lilian Marijnissen, vanaf januari fractievoorzitter van de SP Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Lilian Marijnissen gaat de partij leiden waar ze als kleuter al campagne voor voerde. De partij ook die haar vader groot maakte, waar ze zelf al veertien jaar raadslid voor was in Oss en sinds de Tweede Kamerverkiezingen van maart Kamerlid.

Vier jaar oud was Marijnissen toen ze in 1989, zittend op de fiets met vader Jan, op een campagneposter van de partij stond. Ze was zestien jaar oud toen ze voor het eerst werd gekozen als SP-politicus. Achttien jaar toen ze ook daadwerkelijk als gemeenteraadslid zitting mocht nemen in de raad van Oss. En nu, tweeëndertig jaar oud, is ze de nieuwe voorvrouw van de SP.

Voordat ze Kamerlid werd werkte Marijnissen, die politicologie studeerde in Nijmegen, jarenlang voor vakbond Abvakabo FNV. Daar organiseerde ze acties met thuiszorgwerkers. „Ze bracht mensen op de been die nog nooit actie hadden gevoerd, dat was knap”, zegt mede-Kamerlid Renske Leijten. Dat maakt Marijnissen volgens haar ook een goede SP-leider: „Ze weet dat onze macht niet alleen in de Kamer ligt, maar ook daarbuiten.”

Ook daarom geldt Marijnissen binnen de SP al jaren als politiek talent. In 2005 werd ze door de partijleiding geselecteerd voor de ‘Groep van 30’, een interne cursus voor politieke toptalenten. Ook Ron Meyer, nu partijvoorzitter, zat in die lichting. En als nieuwkomer in Den Haag kwam ze op plaats drie van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ze kreeg 124.626 stemmen – twee keer zoveel als nummer twee op de lijst Renske Leijten.

Lees ook: Lilian Marijnissen moest zich als kind al voortdurend verdedigen

Binnen de fractie manifesteerde ze zich al meteen, zegt Kamerlid Ronald van Raak. „Tijdens fractievergaderingen loopt ze voorop.” Samen met Van Raak en Kamerlid Michiel van Nispen werd ze als nieuwkomer direct in het fractiebestuur gekozen. Als woordvoerder gezondheidszorg kreeg ze bovendien een portefeuille die belangrijk is voor SP-kiezers én waarmee ze zichtbaar is. Bijvoorbeeld met een plan voor een 'zorgbuurthuis' voor ouderen. En met haar strijd voor verlaging van het eigen risico. Dat lukte niet; maar het nieuwe kabinet besloot het in ieder geval niet te verhogen.

Lees ook: Roemer was geliefd, maar zijn gezag was hij al jaren kwijt

Samen met de rest van het fractiebestuur nam Roemer haar twee maanden geleden in vertrouwen over zijn aanstaande afscheid. Daarom twijfelde Marijnissen niet toen vice-fractievoorzitter Leijten dinsdagochtend de SP-Kamerleden opriep zich te kandideren als Roemer’s opvolger. Ze had alle tijd gehad erover na te denken.

Dus ja, zegt Leijten: Marijnissen had een voorsprong op de rest van de fractie, die dinsdagochtend werd ingelicht tijdens de wekelijkse fractievergadering. „We hebben het er sinds eind oktober meerdere keren over gehad. Kunnen we de fractie leiden? Zij kan het, en ze wil het.”