Landbouwbranche daagt NVWA voor de rechter om fipronil

LTO Nederland verwijt de NVWA onzorgvuldig te hebben gehandeld bij de fipronilcrisis, wat pluimveehouders miljoenen kostte.

Foto Evert Elzinga / ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet zich voor de rechter verantwoorden voor de rol die het speelde in het fipronil-schandaal. De autoriteit wordt door de branchevereniging van landbouwbedrijven LTO Nederland voor de rechter gedaagd.

Volgens LTO Nederland is de NVWA als toezichthouder flink tekortgeschoten, wat de pluimveesector miljoenen aan schade kostte. De branche-organisatie vindt dat de NVWA actie had moeten ondernemen, toen zij in november vorig jaar een tip kreeg over het gebruik van de gifstof fipronil. De stof was door schoonmaakmiddel van het bedrijf ChickFriend gemengd.

Na de vondst meldde de NVWA dit niet aan de branche. Hierdoor bleven pluimveehouders, die vaak niet wisten dat er fipronil in het schoonmaakmiddel zat, dit ook na november 2016 gebruiken. Het gebruik van fipronil kwam eind juni van dit jaar aan het licht. Het zou de branche in totaal tussen de 65 en 75 miljoen euro hebben gekost.

Lees de analyse: 35.000 eieren per dag, en ze worden allemaal vernietigd

Uitzending Nieuwsuur

Ook is er kritiek op plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren. Toen actualiteitenrubriek Nieuwsuur op 1 augustus van dit jaar berichtte over het gebruik van fipronil, raadde de NVWA-topmanin de uitzending aan om terughoudend te zijn met het eten van eieren. Na de uitspraak haalden supermarkten in zowel Nederland als het buitenland Nederlandse eieren uit de schappen.

Het handelen van de topman is volgens Eric Hubers, voorzitter van de de pluimvee-vakgroep van LTO Nederland “onbegrijpelijk en niet uit te leggen.”

Hubers:

“Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn.”

Geen schadevergoeding aan boeren

Minister Schouten van Landbouw (ChristenUnie) heeft dinsdag nog eens laten weten dat er wat haar betreft geen schadevergoeding komt voor Nederlandse boeren, omdat zij zelf aansprakelijk zouden zijn voor de schade. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben daar woensdag opheldering over gevraagd, nadat Belgische boeren wel een vergoeding krijgen. Met toestemming van de Europese Commissie deelt de Belgische regering 22 miljoen euro uit voor gedupeerde boeren.

Als het aan PVV en SGP ligt, is het niet de vraag óf er een schadevergoeding voor de boeren komt, maar hoe hoog die moet uitvallen.