Het rendement van de keukentafel

Eredivisie PEC Zwolle is bezig aan een opmerkelijke opmars. Het resultaat van nuchter, slim en realistisch beleid. En van de juiste trainer aanstellen.

Spits Terell Ondaan van PEC Zwolle hakt de bal die door AZ-doelman Marco Bizot tegen de lat zal worden getikt.
Spits Terell Ondaan van PEC Zwolle hakt de bal die door AZ-doelman Marco Bizot tegen de lat zal worden getikt. Foto ANP Pro Shots

Aan de keukentafel van voorzitter/directeur Adriaan Visser in Dalfsen ligt de kiem van het succes van PEC Zwolle. Daar werden afgelopen voorjaar de sollicitatiegesprekken met de kandidaat-opvolgers voor Ron Jans gevoerd – om de geheimhouding te garanderen. Aan die keukentafel overtuigde John van ’t Schip de clubleiding van zijn capaciteiten.

Nou ja, overtuigde. Eigenlijk had de clubleiding Van ’t Schip al in het vizier na een studiereis naar Australië van technisch directeur Gerard Nijkamp met de KNVB. Hij kwam daar in contact met de bij Melbourne City FC trainende Van ’t Schip en raakte onder de indruk van diens visie. Bij de openstelling van de vacature-Jans contactte PEC Zwolle Van ’t Schip om hem vriendelijk doch zeer dringend te verzoeken een brief te schrijven.

Hoe dan ook een voortreffelijke keus, constateert Visser met een brede glimlach na zestien wedstrijden, dertig kostbare punten en een vierde plaats op de ranglijst, ingeklemd tussen de grootmachten Ajax en Feyenoord. Een positie die detoneert met de begroting van twaalf miljoen euro – de negende van alle eredivisieclubs – maar dinsdagavond geen moment in gevaar kwam in de doordeweekse competitiewedstrijd tegen AZ. Het 1-1 gelijkspel was conform de krachtsverhoudingen, al mokte PEC Zwolle na afloop over de gemiste strafschop, drie minuten voor tijd, van aanvoerder Bram van Polen.

Voor de buitenwereld een opvallende mars opwaarts van PEC Zwolle, dat vorig seizoen op één punt de play-offs voor degradatie ontliep. En toch ook bijzonder vanwege de keus voor Van ’t Schip, die na zijn mislukking als hoofdtrainer van FC Twente, vijftien jaar geleden, bepaald geen overtuigend curriculum vitae kon overleggen met assistentrollen bij Ajax en het Nederlands elftal en een relatief onzichtbaar vervolg bij Guadalajara in Mexico en tweemaal Melbourne. Moest die coach PEC Zwolle er weer bovenop helpen?

Meepraten kweekt commitment

Ja, zegt Visser, die zich aan zijn keukentafel snel liet overtuigen door Van ’t Schip. En met hem Nijkamp, evenals de assistent-trainers Dwight Lodeweges en Gert Peter de Gunst. Twee ondergeschikten die sollicitatiegesprekken met hun toekomstige chef voeren, is dat niet vreemd? Nee, verdedigt Visser zich. „Lodeweges en De Gunst bewaken op het veld ons technisch beleid. Wij zochten een trainer die bij hen past. Dan vinden wij het logisch dat zij meepraten. Het kweekt bovendien een sterk commitment.”

Na twee van de drie sollicitatiegesprekken met Van ’t Schip wist Visser, eigenaar van een bouwbedrijf, genoeg. De oud-Ajacied moest hoofdtrainer worden. Visser: „Daar hadden we vier argumenten voor: 1. John is een aardige vent, wars van kapsones; 2. In Australië is hij gegroeid als trainer en heeft hij een winnaarsmentaliteit gekweekt; 3. Hij heeft op topniveau gespeeld en gewerkt; 4. John is een teamspeler.”

Maar er is meer dan Van ’t Schip dat van PEC Zwolle weer een competitieve eredivisieploeg maakte. Een scherpe analyse van het sportief rampzalige jaar, een marktonderzoek naar de economische mogelijkheden, een meerjarenplan voor de periode 2017-2022 – doelstelling: vaste klassering tussen de vijfde en negende plaats – en een investeringsfonds van één miljoen euro, hebben de club gereanimeerd.

Dat investeringsfonds verloste PEC Zwolle van acht huurspelers – een bron van onrust in de selectie en een onzekere financiële basis. Visser met gepaste trots: „Met die één miljoen hebben we, op de van Manchester City gehuurde Argentijn Nicolás Freire na, alle spelers in eigendom kunnen nemen. Daarvoor zijn 40 aandelen á raison van 25.000 euro uitgegeven. Allemaal risicodragend kapitaal zonder zeggenschap, waarover bij verkoop van spelers zestien procent rendement wordt uitgekeerd. Dat fonds gaf ons de ruimte die positieve draai te kunnen maken.”