Hack

Gegevens van 174.000 Nederlanders op straat door datalek bij Uber

Bij het grootschalige datalek bij taxibedrijf Uber dat vorige maand aan het licht kwam, zijn in Nederland de gegevens van ongeveer 174.000 chauffeurs en passagiers op straat beland. Dat heeft Uber dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Drie weken geleden gaf Uber toe dat twee hackers in oktober 2016 de persoonsdata hadden gestolen van 57 miljoen Uber-gebruikers uit de hele wereld, onder wie 600.000 chauffeurs. Zij wisten zich toegang te verschaffen tot een cloudserver van een externe partij, waarop Uber de gevoelige informatie had opgeslagen. Uber benadrukte dat de hackers geen creditcardgegevens, bankrekeningnummers, sofinummers, geboortedata en locatiegegevens hadden bemachtigd. Dat geldt ook voor de Nederlandse Uber-gebruikers. Aanvankelijk probeerde Uber de hack geheim te houden. Het concern liet de datadieven beloven de persoonsgegevens te verwijderen en betaalde hun in ruil daarvoor 100.000 dollar (zo’n 85.000 euro). Nadat financieel persbureau Bloomberg de doofpotaffaire had onthuld, moest Uber het datalek wel toegeven. De kwestie leidde tot het ontslag van Joe Sullivan, de veiligheidschef van Uber ten tijde van de gegevensdiefstal. (NRC)

    • Vincent Sondermeijer