Geitenstop Gelderland met drie jaar verlengd

De provincie legt de geitenhouderij aan banden omdat omwonenden van geitenboerderijen hogere kans hebben op longontsteking.

De geitenhouderijen mogen het aantal geiten niet uitbreiden Foto Lex van Lieshout/ANP

De provincie Gelderland heeft de reeds geldende groeistop voor de geitenhouderij uitgebreid tot drie jaar. In die periode mag het aantal geiten in de provincie niet verder toenemen, zo bevestigt een woordvoerder van de Provincie. De laatste jaren is de geitenhouderij in Gelderland flink gegroeid. Omwonenden van geitenboerderijen hebben een hogere kans op het oplopen van een longontsteking.

In augustus de stop ingevoerd, die is nu uitgebreid tot 1 januari 2021. Met het nieuwste besluit mogen geitenboeren wel hun stallen uitbreiden, mits het aantal geiten gelijk blijft aan waar de boer een vergunning voor heeft.

De maatregelen zijn ingevoerd omdat uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat omwonenden in een straal van twee kilometer van een geitenboerderij verhoogd risico hebben op het krijgen van een longontsteking.

Maatregelen

Het RIVM onderzoekt nog naar de exacte oorzaak van de verhoogde kans op longontstekingen. Het is nog niet duidelijk of het voer, de adem of de mest van de geiten leidt tot een verhoogde kans op longontstekingen. Mocht er eerder duidelijkheid zijn, dan kunnen de maatregelen worden aangepast.

De stop is ook een reactie op het verbod dat eerder in Noord-Brabant werd ingevoerd. De provincie wilde zo voorkomen dat veel geitenboeren naar Gelderland zouden komen. Daar is een bouwstop voor geitenbedrijven ingevoerd tot en met 2020.

    • Sophie van Oostvoorn