Frankrijk verbiedt mobieltje op en om school: ‘kinderen moeten voetballen’

Frankrijk gaat mobiele telefoons op scholen verbieden. Vanaf het nieuwe schooljaar, in september 2018, mogen leerlingen op basisscholen en zogenoemde collèges (voor kinderen van elf tot ongeveer vijftien jaar) hun mobiele telefoons niet meer gebruiken. Dat heeft minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer bevestigd op radiozender RTL.

Tijdens de lessen zijn telefoons nu al verboden in Frankrijk. Maar Emmanuel Macron heeft tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar voorgesteld het verbod te verbreden tot alle ruimtes in en om de school, zelfs op het schoolplein.

„Op sommige scholen zie je meer leerlingen bezig met hun smartphone dan dat ze aan het voetballen zijn”, zei Blanquer eerder. Leerlingen zouden minder geconcentreerd zijn, slechter lezen en ze zijn vaak het slachtoffer van cyberpesterijen. De maatregel is bovendien een kwestie van „publieke gezondheid”, zei de minister. Frankrijk ontraadt regelmatig beeldschermgebruik voor kinderen onder de zeven jaar.

Hoe het plan uitgevoerd gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. In sommige scholen geldt al een verbod waarbij leerlingen aan het begin van de dag hun telefoon in speciaal geïnstalleerde kluisjes moeten leggen. Dat zou volgens minister Blanquer goed werken. Omdat mobieltjes soms nodig zijn voor „pedagogisch gebruik” of voor „noodsituaties” mogen ze niet te ver weg zijn, zei hij. Maar de onderwijsvakbonden zijn kritisch. Zij vragen zich af of het verbod wel is af te dwingen. Leraren voelen er niets voor om hun leerlingen voorafgaand aan de lessen te fouilleren.

Blanquer wordt vooral door conservatief Frankrijk op handen gedragen omdat hij zich sinds zijn aantreden sterk maakt voor herstel van autoriteit en orde in het onderwijs. Hij werkte lang als topambtenaar op het ministerie waar hij nu minister is en lag vaak overhoop met zijn socialistische voorgangster. Zij wilde meer vrijheid voor leerlingen en minder hiërarchie, zoals in andere Europese landen.

    • Peter Vermaas