Fosfaat toegestaan in döner kebab

Het Europees Parlement heeft besloten dat aan vleesrollen fosfaat mag worden toegevoegd. Het vlees blijft dan sappiger aan het ronddraaiende spit en valt niet uit elkaar.

Foto Michael Probst/AP

Fabrikanten mogen fosfaat toevoegen aan ingevroren, industrieel geproduceerde vleesrollen als kebab. Daar heeft het Europees Parlement woensdag met een kleine marge mee ingestemd. De Europese Commissie had een voorstel ingediend om fosfaattoevoegingen in onder meer kebab toe te staan.

Volgens de Europese Commissie is het gebruik van fosfaattoevoegingen prima, maar een aantal partijen in het parlement twijfelde. Diverse fracties wilden uitstel tot er zekerheid is over mogelijke gezondheidsrisico’s.

Lees ook: Fosfaat EU: géén anti-kebabbeleid op komst

Door fosfaat toe te voegen blijft het vlees aan het bekende ronddraaiende spit sappiger en valt het niet uit elkaar. Fosfaatadditieven in vlees waren verboden in de EU, maar het gebeurde in sommige lidstaten toch.

Gezond verstand

Voor een verbod stemden 373 Europarlementariërs, drie te weinig om het commissievoorstel weg te stemmen. De Europese consumentenkoepel BEUC sprak in een reactie van slecht nieuws. Volgens Europarlementarier Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft “het gezond verstand gezegevierd”.

De consumptie van vlees met toegevoegd fosfaat wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond EFSA acht dat niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar.

    • Bas Tooms