Filmoverzicht: Herten in het bos en verloren idealen

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Star Wars: The Last Jedi’, ‘Breathe’, ‘On Body and Soul’ en ‘The Party’.

 • ●●●●●

  On Body and Soul: Drama

  Twee herten, een mannetje en een vrouwtje, lopen door een besneeuwd naaldbos. Ze cirkelen om elkaar heen, graven wat in de grond en gaan dan weer verder. In een mooi shot legt het ene dier even zijn kop op de rug van het andere. Het begin van de Hongaarse film On Body and Soul zou niet misstaan in een BBC-natuurdocumentaire. Wat de beelden te betekenen hebben blijkt pas halverwege. De neiging dieren menselijke eigenschappen toe te schrijven wordt tot zijn uiterste consequentie doorgevoerd: deze herten lijken wel mensen. Lees de recensie: ‘On Body and Soul’ beroert hart én hoofd

  Regie: Ildikó Enyedi. Met: Alexandra Borbély, Géza Morcsanyi, Zoltán Schneider, Réka Tenki. In: 26 bioscopen

 • ●●●●

  Star Wars: The Last Jedi: Sciencefiction

  De nieuwe Star Wars-film is amusant en soms zelfs verrassend. Ook al klopt de chronologie van geen kanten, toch deugt de film: hij is spannend en maakt nieuwsgierig naar de afloop. Lees de recensie: ‘The Last Jedi’ speelt sluw met de fans

  Regie: Rian Johnson. Met: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson. In: 137 bioscopen

 • ●●●●●

  Breathe: Romantisch drama

  Robin Cavendish raakte vanaf de nek verlamd door polio. Hij bekommerde zich niet alleen om zichzelf, maar ook om medepatiënten. De film over zijn leven is daardoor voor iedereen inspirerend. Lees de recensie: De wil om te leven is hartverwarmend

  Regie: Andy Serkis. Met: Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville, Tom Hollander. In: 52 bioscopen

 • ●●●●●

  Dr. Knock: Komedie

  Wat gebeurt er als je in de jaren vijftig een zwarte huisarts in een Frans plattelandsdorp neerzet, zoals in deze versie van ‘Dr. Knock’? De dorpelingen blijken vooral argwanend jegens de medische wetenschap. Lees de recensie: De geur van verschraalde coq-au-vin

  Regie: Lorraine Lévy. Met Omar Sy, Ana Girardot, Alex Lutz. In: 54 bioscopen

 • ●●●●

  The Party: Komedie

  Vileiner dan in The Party worden terloopse opmerkingen niet vaak gemaakt. Sally Potters nieuwe komedie in zwart-wit is een aaneenschakeling van hilarische oneliners en opent met Janet (Kristin Scott Thomas) die een pistool op de kijker richt. In een 71 minuten durende flashback zien we wat aan haar waanzin voorafgaat: een feestelijk etentje met ‘vrienden’.Sally Potters nieuwe komedie in zwart-wit is een aaneenschakeling van hilarische oneliners waarin tussen alle gekissebis serieuze vragen worden gesteld. Lees de recensie: Verloren idealen en aangebrande pasteitjes

  Regie: Sally Potter. Met: Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Timothy Spall. In: 28 bioscopen

 • ●●●●●

  Instant Dreams: Documentaire

  ‘Instant Dreams’ is een ode aan de polaroid. Maar de documentaire heeft wel een aantal productionele missers van formaat. Lees de recensie: De filosofie achter de polaroid

  Regie: Willem Baptist. In: 16 bioscopen

 • ●●●●

  Rita & de Krokodil, De dieren uit het Hakkebakkebos, K3 Love Cruise: Kinderfilms

  Het aanbod aan kinderfilms rond Kerst is divers. Deze week komen er weer drie uit, voor verschillende leeftijden. Lees de recensies: Kerstoogst aan kinderfilms

  • Len Maessen