Filippijnen

President Duterte verlengt staat van beleg op Mindanao

Hoewel het Filippijnse eiland Mindanao dit najaar werd bevrijd van islamitische opstandelingen blijft de noodtoestand er van kracht. De staat van beleg zou eind 2017 aflopen, maar is woensdag door het Congres in Manila met een jaar verlengd. Een overgrote meerderheid stemde in met het voorstel van president Duterte

Volgens Duterte is een langere noodtoestand op Mindanao nodig om de islamitische bewegingen Maute en Abu Sayyaf, gelieerd aan terreurgroep IS, „volledig te verwoesten”. Hij zei te vrezen dat „de overblijfselen van hun groeperingen werken aan de wederopbouw door nieuwe leden en strijders te werven en te trainen, in een poging de opstand door te zetten”.

De uitzonderingstoestand op Mindanao, een eiland in het zuiden van de archipel, werd in mei ingesteld. Dit gebeurde nadat strijders van de islamitische beweging de stad Marawi in handen kregen.

Het afkondigen van een staat van beleg geeft regeringstroepen meer bevoegdheden. Ze mogen dan wegblokkades opwerpen, huiszoekingen doen of een avondklok instellen.

Critici van Duterte, omstreden door zijn bloedige aanpak van drugsverdachten, vrezen dat hij de de situatie op Mindanao aangrijpt om de staat van beleg steeds te verlengen en mogelijk zelfs uit te breiden naar de rest van het land. (AP)

    • Joost Pijpker