Recensie

Dirigent Savall laat zijn Catalaanse hart spreken

Aan het begin van de achttiende eeuw vocht Catalonië aan de verliezende kant in de Spaanse Successie Oorlog. Die keuze kostte de streek zijn autonomie. Het nieuwste album van de Catalaanse dirigent Jordi Savall vat de bloedige periode muzikaal samen, met twee indrukwekkende missen.

De eerste van de Catalaan Francesc Valls inspireerde misschien de tweede van de naar Spanje uitgeweken Franse balling Henry Desmarest. Hij verbleef in Barcelona toen Valls’ werk zijn première beleefde. Veelzeggend zijn de vijf Catalaanse stukken - lofzangen op de onafhankelijkheid - die Savall ook op het dubbelalbum zette. Als altijd legt hij verbindingen tussen verleden en heden.

Deze noten, schrijft Savall, ‘herinneren aan een volk dat leven en bezittingen riskeerde voor zijn cultuur en vrijheid’. De verwijzing naar de huidige politieke toestand is helder. En Savall laat horen hoeveel schoonheid de Catalaanse ziel herbergt.

    • Joost Galema