Denemarken neemt paspoort in van IS-strijder

De 22-jarige moet daarnaast vijf jaar de cel in. Hij zou negen maanden in Syrië zijn geweest, waar hij met terreurgroep IS meevocht.

Een lid van de SDF tijdens gevechten tegen Islamitische Staat in Syrië
Een lid van de SDF tijdens gevechten tegen Islamitische Staat in Syrië Foto Zohra Bensemra/Reuters

Denemarken neemt het paspoort van een 22-jarige Deen in, omdat hij in Syrië heeft gevochten voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De man moet daarnaast 5 jaar de gevangenis in. Dit meldt persbureau Ritzau woensdag. De man zou op 18-jarige leeftijd naar Syrië zijn afgereisd om zich aan te sluiten bij IS.

Hoewel de man is geboren en opgegroeid in Denemarken, oordeelde de meerderheid van de jury dat het “gepast” is om zijn paspoort in te nemen. Hierbij namen zij in overweging dat de man familie heeft in Algerije, waardoor een toekomst in dat land niet ondenkbaar is.

Negen maanden in Syrië

De Deen reisde in juli 2013 af naar Syrië, waar hij bijna negen maanden verbleef. Volgens de rechtbank nam hij gedurende deze periode deel aan trainingen en gewapende gevechten. In april 2014 vroeg hij zijn moeder hem te helpen terug te reizen naar Denemarken. De man ontkent alle aantijgingen. Meteen na de uitspraak maakte hij bekend in hoger beroep te gaan.

Ook in Nederland kunnen mensen die afreizen om te vechten voor een terroristische organisatie hun paspoort verliezen. In maart van dit jaar werd zelfs een wetswijziging aangenomen waardoor het kabinet zonder tussenkomst van een rechter het Nederlanderschap van jihadstrijders kan intrekken. Het gaat om mensen met een dubbel paspoort die “een gevaar vormen voor de nationale veiligheid”.