Deel je keukentafel met een andere zzp’er

Samen werken Thuiswerken bij iemand anders: dat is het idee achter Desktoday. „Je gaat niet zitten lanterfanten en je hebt meteen aanspraak.”

Foto Desktoday

In de Utrechtse wijk Zuilen zit een man aan de keukentafel te werken. Je zou zo bij hem aan kunnen schuiven. Als je tenminste gebruik maakt van Desktoday, een platform opgericht door diezelfde man: René Wolf. Als zelfstandige zocht hij een alternatief voor cafés, co-werkplekken en gezamenlijke kantoren.

Want wanneer je net begint als zelfstandige heb je vaak niet meteen de inkomsten om een kantoor of werkplek te huren, zegt Wolf. „Terwijl netwerken en sparren met anderen juist dan heel belangrijk is.”

Begin 2015 zegde hij zijn baan op en begon hij als webontwikkelaar voor zichzelf. „Ik merkte toen dat ik het lastig vond structuur te vinden. Ik ging wel naar samenwerkplekken, maar daar was het vaak ofwel een kippenhok, óf vreselijk stil. En ik vond het lastig er iemand aan te spreken – je weet nooit wat anderen aan het doen zijn, of ze misschien druk zijn.”

Zo kwam hij op het idee voor Desktoday: een platform waarbij je, door letterlijk bij andere zelfstandigen aan te schuiven, een werkplek kunt regelen. Samen met collega Johan Oosterbaan werkte hij het concept verder uit. Het voordeel van deze werkwijze, volgens Wolf: door samen te werken, ontstaat er een zekere sociale druk. „Je gaat niet zitten lanterfanten. En je hebt meteen aanspraak, je kunt dingen van elkaar leren en elkaar misschien zelfs helpen.” Zelf kwam Wolf bijvoorbeeld ooit in contact met een tekstschrijver voor wie hij direct een schrijfklus had. „En op mijn beurt kon ik hém weer helpen met een website.”

Lees ook: Als de sfeer in de vergaderzaal maar niet aan werk doet denken

Niet voor studenten

Desktoday heeft zo’n 150 gebruikers. De vijfentwintig werkplekken die op dit moment worden aangeboden zijn grotendeels in de stad Utrecht te vinden, maar ook in Amsterdam, Den Haag, Waalwijk, Assen en in het Belgische Leuven. Aanbieders krijgen geen vergoeding. Een jaarabonnement kost 6,99 euro per maand, exclusief btw. Daarvoor kun je als gebruiker zo vaak je wilt aanschuiven. Uit de opbrengsten halen de oprichters nog geen salaris, die gebruiken ze om de kosten te dekken.

Desktoday is nadrukkelijk niet voor studenten of scholieren. Wolf: „Ik wil dat gebruikers een zakelijke klik kunnen maken.” Hij heeft bij Desktoday inmiddels twee collega’s, ze overwegen investeerders te zoeken. Ook bekijken ze de mogelijkheid om samenwerkers intensiever te begeleiden. „Ik merk dat het handig is vooraf goede afspraken te maken. Elkaar op de hoogte brengen van wat er moet gebeuren en of je bijvoorbeeld pauze wilt houden geeft duidelijkheid en een stok achter de deur.”

Daarnaast, zegt Wolf, zou hij willen onderzoeken of samenwerken met drie of vier personen beter werkt dan met twee. „Meer mensen zouden bijvoorbeeld voor een andere dynamiek kunnen zorgen.” Rampzalige verhalen over vervelende gasten of ondeugdelijke plekken heeft hij nog niet. Hij vermoedt dat het waarderingssysteem dat helpt voorkomen.

Je voelt niet meteen de verplichting er iedere dag te gaan zitten, wat in een kantoor vaak wel zo is

Een van de mensen die ooit bij René Wolf aanschoof is Jurriaan Roelofs, eveneens webontwikkelaar. Samen met wat vrienden die net als hij zzp’er waren deelde hij een tijd lang een kantoor, maar toen dat stopte moest hij een andere werkplek vinden. „Een café vind ik te lawaaiig, in een bibliotheek heb je geen interactie en veel samenwerkplekken zijn niet inspirerend. Ik zocht daarom een plek om met anderen samen te werken en contacten op te doen. Bovendien voel je niet meteen de verplichting er iedere dag te gaan zitten, wat in een kantoor vaak wel zo is.”

Roelofs is een van de gebruikers die bij anderen werkt, maar zelf geen werkplek aanbiedt. Ayla Verheijen doet dat wel, ook buiten Desktoday om. „Ik heb een mooie grote werkruimte in Utrecht en vond het zonde die alleen te gebruiken.” Ze organiseert er nu iedere donderdag Conscious Coworking Thursdays. De dag begint met een kwartier meditatie en na de lunch wordt er drie kwartier over werk gepraat, waarbij de aanwezigen elkaar vragen kunnen stellen. Er kunnen maximaal acht mensen komen werken, gemiddeld zijn het er zes. Sommigen komen via Desktoday.

Huiskamer

Verheijen heeft haar werkruimte als een huiskamer ingericht. Volgens haar is er onder zelfstandigen duidelijk behoefte aan professionele en tegelijkertijd persoonlijke werkomgevingen, initiatieven als Desktoday en Seats2meet for locals – onderdeel van de gevestigde flexwerkplekkenaanbieder Seats2meet – springen daar goed op in. „Als je alleen thuiszit, is er veel afleiding. Het voelt bovendien tegenstrijdig: wie iets wil neerzetten in de wereld, moet natuurlijk wel die wereld in.”

Dat Seats2Meet sinds vorig jaar ook werkplekken bij particulieren aanbiedt, ziet Desktoday-oprichter René Wolf niet als bedreiging. „De variant van Seats2meet is niet toegespitst op zelfstandig ondernemers en daardoor minder persoonlijk. Maar misschien gaan we ooit wel samenwerken.”

Een ander verschil: bij Desktoday kun je achteraf een recensie achterlaten van een werkplek. Wolf: „We werken met profielen omdat het raar voelt niet te weten wie je in huis haalt.” Gebruikers kunnen een verzoek indienen om bij iemand af te spreken en als diegene dat goedkeurt, kunnen zij details over werktijden, lunch, roken in huis of een kat die de kamer uit moet verder invullen. Wolf: „Nog steeds vind ik het spannend als ik bij een onbekende ga werken, maar achteraf zit ik altijd met een goed gevoel op de fiets.”

De reden: hij steekt er altijd wel iets van op. „Soms kent iemand een handige manier om je administratie bij te houden, soms kan ik iemand helpen met zijn of haar website of hebben mensen die in mijn vakgebied werken goede tips.” Want dat is wat zelfstandigen nog weleens missen, zegt Wolf: iemand die je kan helpen wanneer je vastloopt in je werk. Al is dat misschien niet eens het belangrijkst. „ Het maakt het hele thuiswerken gewoon minder eentonig.”