Brits parlement stemt voor aanpassing brexit-wet

De wijziging is een tegenslag voor premier May: met de wijziging mag het parlement een definitieve Brexit-deal terugsturen.

Parlementsleden leveren hun stemformulieren in na het debat. Foto AP

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag voor een belangrijke aanpassing gestemd in de blauwdrukplannen voor de brexit. Door de laatste stemming moet premier May het parlement definitief toestemming vragen voordat de definitieve overeenkomst met Brussel gesloten kan worden. Dat meldt persbureau Reuters.

Het debat werd tot op het scherpst van de snede gevoerd, en uiteindelijk stemde een kleine meerderheid van vier parlementsleden voor de wijziging. Onder hen was een aantal parlementsleden uit de Conservatieve Partij dat tegen de eigen regering stemde.

Het amendement was symbolisch, omdat het voortkwam uit Mays eigen Conservatieve Partij. Dankzij het amendement van de Dominic Grieve krijgt het Britse parlement een beslissende stem bij het definitieve akkoord tussen Londen en Brussel.

Opnieuw tegenslag voor May

De uitkomst van de stemming is een tegenslag voor May, die vreest dat hierdoor de onderhandelingspositie van het Verenigd Koninkrijk in gevaar komt. Haar argument hield

Het is niet de eerste klap die de premier te verduren krijgt. In november zegde een groep van veertig leden van het Lagerhuis hun vertrouwen op in de premier, waardoor haar coalitie aan het wankelen komt. Een paar maanden eerder had haar Conservatieve Partij al de meerderheid verloren bij de verkiezingen die ze zelf had uitgeschreven.

    • Sjoerd Klumpenaar