belastingontwijking

Facebook: voortaan lokaal belasting betalen

Facebook gaat zijn belastingstructuur veranderen, zo meldde het mediabedrijf dinsdag. Daardoor zal het voortaan lokaal belasting betalen in landen waar inkomsten worden verworven. Nu wordt het verdiende geld nog doorgesluisd naar het internationale Facebook-hoofdkantoor in Ierland, waardoor de onderneming nauwelijks belasting betaalt. De lokale belastingen zullen alleen worden betaald in landen waar Facebook een kantoor heeft. Het bedrijf heeft kantoren in meer dan dertig landen, ook in Nederland. Als een advertentie (de belangrijkste bron van inkomsten van Facebook) bijvoorbeeld in Singapore omzet oplevert, wordt die omzet voortaan in Singapore belast – en niet langer in Ierland, waar het internationale hoofdkantoor sinds 2010 is gevestigd. Facebook waarschuwt dat het om een grote operatie gaat, die het bedrijf ergens in de eerste helft van 2019 hoopt af te ronden. Het bedrijf zegt met het besluit transparantie te willen bieden over zijn inkomsten aan lokale belastingdiensten. Net zoals Apple, Amazon en Google is Facebook de afgelopen jaren herhaaldelijk bekritiseerd omdat het met creatieve bedrijfsconstructies het afdragen van inkomstenbelasting ontwijkt. (NRC)