Australisch reisverbod voor pedoseksuelen van kracht

Woensdag is al een man tegengehouden op het vliegveld van Sydney. Hij wilde het land verlaten. De veroordeelde pedoseksueel is door de politie verhoord.

Een onderzoek naar kinderporno in de Filipijnen. Foto AP

In Australië is woensdag het eerder dit jaar aangekondigde reisverbod voor pedoseksuelen van kracht gegaan. De Australische autoriteiten hebben op het vliegveld van Sydney al een mannelijke zedendelinquent tegengehouden die het land wilde verlaten, schrijft The Guardian Australia. Hij is door de politie verhoord.

Australië is naar eigen zeggen het eerste land dat dit soort wetgeving uitvoert. Pedoseksuelen die naar het buitenland willen, moeten daarvoor toestemming vragen bij de autoriteiten. In sommige gevallen mogen ze Australië wel uit. Melden ze het geplande uitreizen niet bij de overheid, dan riskeren ze een gevangenisstraf van vijf jaar.

Maleisië en Thailand

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om kindermisbruikers ervan te weerhouden naar landen als Thailand en Maleisië te reizen waar sekstoerisme wijdverspreid is. Waar de man heen wilde die woensdag is tegengehouden, maakte Australië niet bekend.

Het gaat in Australië om 20.000 veroordeelde pedoseksuelen die zich voortaan bij de overheid moeten melden voor het geval dat ze willen uitreizen. In het land bevinden zich ook 3.200 kindermisbruikers die dusdanig ernstige vergrijpen pleegden dat ze hun leven lang niet meer naar het buitenland mogen. Zedendelinquenten die voor relatief lichte straffen veroordeeld zijn, worden na een aantal jaar van de lijst afgehaald, mits ze zich aan een meldplicht hebben gehouden.

    • Guus Ritzen