Aanranding

Arrestaties na misstanden in kazerne Schaarsbergen

Misstanden

Het OM heeft twee militairen opgepakt op verdenking van onder meer „mishandeling, militaire aanranding en bedreiging”.

De Koninklijke Marechaussee heeft twee mannen aangehouden naar aanleiding van misstanden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen in 2013. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Beide mannen worden verdacht van „mishandeling, militaire aanranding, bedreiging, dwang, belediging, ontucht en verduistering”. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit. Een woordvoerder van het OM kan niet zeggen of de twee nog in dienst zijn. In november vertelden drie militairen in de Volkskrant dat ze in 2014 hun mortiergroep in Schaarsbergen hadden verlaten na pesterijen, aanranding, mishandeling en verkrachting door onderofficieren. De aanhoudingen dinsdag volgen na een aangifte eerder dit jaar en een „uitvoerig onderzoek” van de marechaussee. Alle drie de militairen zeggen dat ze psychische schade hebben opgelopen. Volgens militair strafrechtadvocaat Michael Ruperti heeft ‘militaire aanranding’ – een van de verdenkingen – niet per se betrekking op een zedendelict. „Het militair strafrecht zegt in feite dat elke ongewenste aanraking tussen twee militairen strafbaar kan zijn. Het is dus een veel bredere variant.” Een commissie die onderzoek deed naar de klachten, stelde al eerder vast dat een deel ervan klopte. Defensie strafte vier militairen, onder meer door over plaatsing of ontheffing uit functie. (NRC)

    • Christiaan Paauwe