Republikeins akkoord op belastinghervormingen VS

De ingrijpende belastingwet is van groot belang voor het presidentschap van Trump.

President Trump vergadert over de belastinghervormingen in het Witte Huis Foto Saul Loeb/AFP

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben woensdag een akkoord gesloten over het omstreden belastingplan van de partij. Dit meldt persbureau AP op basis van bronnen binnen de partij. De precieze inhoud van het plan zal deze week onthuld worden. De Republikeinse senator Orrin Hatch sprak over “een redelijk goede deal”.

Volgens de bronnen zal de vennootschapsbelasting dalen van 35 naar 21 procent. Dit is een procentpunt hoger dan waar de Republikeinen op hoopten. Toch zei president Trump “razend enthousiast” te zijn en “een wet met deze cijfers te zullen ondertekenen”. Verder zal de inkomensbelasting voor Amerikanen met een hoog inkomen met 2,6 procentpunt dalen naar 37 procent.

Eerste grote succes

Nu de Republikeinse senatoren en hun partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden een overeenstemming hebben bereikt, zal een eindstemming gehouden worden in het Amerikaanse Congres. Volgens Hatch zou de stemming maandag al plaats kunnen vinden. Als het plan door de stemming komt, kan het naar het Witte Huis gestuurd worden. Trump hoopt nog voor januari zijn handtekening te kunnen zetten.

Als de belastinghervormingen doorgevoerd worden, zou dit het eerste wetgevende succes voor Donald Trump betekenen. Hoewel in eerste instantie vooral bedrijven en grootverdieners voordeel zullen ondervinden, zegt Trump dat alle Amerikanen zullen profiteren van de hervormingen. Ook verwacht hij dat de wet zal zorgen voor meer werkgelegenheid.

Lees hier de analyse van NRC-buitenlandredacteur Frank Kuin over de gevolgen van de belastinghervormingen: “Hoe Trumps belastingwet Amerika zal veranderen.”

Felle kritiek

Het Republikeinse plan wordt fel bekritiseerd door de Democraten, die verwachten dat rijken en grote bedrijven onevenredig zullen profiteren van de hervormingen. Ook onafhankelijke instanties zoals het Congressional Budget Office verwachten dat “de gewone Amerikaan” weinig baat zal hebben bij de hervormingen.

Ook uiten de Democraten kritiek omdat senatoren een deel van de belastingwet twee weken geleden onder grote tijdsdruk moesten beoordelen. Het honderden pagina’s tellende document werd kort voor een stemming in de Senaat namelijk nog flink aangepast, en het werd pas enkele uren voor de stemming beschikbaar voor inzage.

Het concrete plan moet nu nog worden goedgekeurd door de volledige Senaat en Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hopen de stemming plaats te laten vinden voor de nieuwe Democratische senator, Doug Jones, geïnstalleerd is. Zijn installatie zet de verhoudingen op scherp in de Senaat: de Republikeinen hebben daarna een minimale meerderheid van 51 tegen 49 zetels.

    • Floor Bouma