Zwarte lijst voor nepschades

Wie terechtkomt in het Incidentenregister en het Externe Verwijzingsregister wegens misleiding van zijn autoverzekeraar kan een gewone premie daarna wel schudden. De eigenaar van een uit Duitsland geïmporteerde Mitsubishi Eclipse Spyder GT spande dan ook een kort geding aan tegen zijn verzekeraar toen die hem beschuldigde van een nepaanrijding. De verzekeraar vond dat de man had gelogen – de aanrijding waar hij 14 mille schade voor claimde leek in scene gezet.

De cabriolet was waarschijnlijk een miskoop en de verzekering de oplossing. Na de aanrijding bleek de motor namelijk ernstige gebreken te hebben: een koppakking was lek, net als de (lege) radiateur en het koelsysteem, airbags en veiligheidsriemen waren afwezig. De auto had aan de voorzijde drie schades waarvan er maar één aan de ‘aanrijding’ kon worden toegerekend.

De verzekeraar vond dat aan de maatstaf voor terechte vermelding was voldaan: fraude stond voldoende vast. Maar de voorzieningenrechter oordeelt van niet. De aanrijding was minder waarschijnlijk, maar toch best mogelijk geweest. Wellicht is niet ‘de motor’ vervangen, zoals de eiser had verteld, maar wel onderdelen ervan. Ook misleiding over oude schades is niet bewezen. Aan de maatstaf voor vermelding in de registers is niet voldaan.

Zie ook op www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBDHA:2017:13654

    • Folkert Jensma