Vastgoedfonds Unibail-Rodamco neemt Westfield over

Besturen van beide bedrijven zijn akkoord met het overnamebedrag van 24,7 miljard dollar.

Dit winkelcentrum in Londen is eigendom van Unibail-Rodamco
Dit winkelcentrum in Londen is eigendom van Unibail-Rodamco Foto Suzanne Plunkett/Reuters

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco neemt branchegenoot Westfield over. Het Nederlandse bedrijf heeft een bod van 24,7 miljard dollar (omgerekend 20,9 miljard euro) uitgebracht en het bestuur van het Australische bedrijf Westfield gaat daarmee akkoord, schrijven beide bedrijven dinsdag in een verklaring.

Door de overname wordt Unibail-Rodamco de eigenaar van 104 winkelcentra wereldwijd, met volgens het bedrijf 1,2 miljard bezoekers per jaar. Ook hebben beide bedrijven nog veel projecten in aanbouw in Europa. Bij elkaar hebben Unibail-Rodamco en Westfield 3.700 mensen in dienst. Of er bij het samenvoegen van beide bedrijven banen verdwijnen, is niet bekend. Unibail denkt na de overname 100 miljoen euro aan kosten te kunnen schrappen. Christophe Cuvillier, topman van Unibail-Rodamco, blijft aan als bestuursvoorzitter na de overname.

Unaniem

Nu beheert Unibail-Rodamco 71 panden in Europa veelal winkelcentra en congrescentra. Die hebben samen een waarde van 42,5 miljard euro. In Nederland beheert het vastgoedfonds twee winkelcentra, Stadshart Amstelveen en Citymall Almere. In 2016 boekte het bedrijf een brutowinst van 3,1 miljard euro, 190 miljoen meer dan in 2015.

Westfield is eigenaar van 35 winkelcentra, flagshipstores en winkels op vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die panden hebben een waarde van omgerekend 27,2 miljard dollar. In 2016 boekte het bedrijf een brutowinst van 1,6 miljard dollar, 413 miljoen meer dan in 2015.

De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de verkoop van hun aandelen, maar de transactie wordt door het bestuur van Westfield unaniem aanbevolen. Unibail-Rodamco verwacht dat de overname in het tweede kwartaal van 2018 afgerond wordt.