Uber-hack: data 174.000 Nederlanders gelekt

Vorige maand gaf Uber toe dat hackers eind 2016 de gegevens van 57 miljoen gebruikers hebben buitgemaakt. Eerst probeerde het bedrijf de affaire te verzwijgen.

Een Uber-chauffeur bij luchthaven Schiphol. Foto Koen van Weel/ANP

Bij het grootschalige datalek bij taxibedrijf Uber dat vorige maand aan het licht kwam, zijn in Nederland de gegevens van ongeveer 174.000 chauffeurs en passagiers op straat beland. Dat heeft Uber dinsdag laten weten. Het gaat om namen, e-mailadressen en telefoonnummers.

Drie weken geleden gaf Uber toe dat twee hackers in oktober 2016 de persoonsdata hadden gestolen van 57 miljoen Uber-gebruikers van over de hele wereld, onder wie 600.000 chauffeurs. Het duo had zich toegang weten te verschaffen tot een cloudserver van een externe partij, waarop Uber de gevoelige informatie had opgeslagen.

Bij de bekendmaking van het grote datalek benadrukte Uber dat de hackers geen creditcardgegevens, bankrekeningnummers, sofinummers, geboortedata en locatiegegevens hadden bemachtigd. Dat geldt ook voor de Nederlandse Uber-gebruikers, zei het Amerikaanse bedrijf dinsdag.

Doofpotaffaire

Uber probeerde aanvankelijk om de hack geheim te houden. Het concern liet de datadieven beloven de persoonsgegevens te verwijderen en betaalde hen in ruil daarvoor 100.000 dollar (zo’n 85.000 euro). Nadat zakenpersbureau Bloomberg de doofpotaffaire had onthuld, moest Uber het datalek wel toegeven.

De kwestie leidde tot het ontslag Joe Sullivan, de veiligheidschef van Uber ten tijde van de gegevensdiefstal. Sullivan werd weggestuurd door topman Dara Khosrowshahi, die sinds september aan het hoofd staat van de taxidienst. Khosrowshahi volgde oprichter Travis Kalanick op, nadat die was opgestapt wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie.

    • Vincent Sondermeijer