Tweede Kamer wil ‘kloonpolis’ zorgverzekeraars afschaffen

Zorgverzekering

Te veel polissen zijn vrijwel identiek, zegt de Kamer. Zo raken mensen de weg kwijt tijdens hun keuze voor een zorgverzekering.

Foto iStock

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van ‘kloonpolissen’ die zorgverzekeraars aanbieden. Een motie van het CDA krijgt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, zo blijkt dinsdagavond uit het debat over de ministeriële begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De ‘kloonpolis’ is een veel bekritiseerd instrument van zorgverzekeraars. Die concurreren met elkaar op prijs, poliswaarden en service – sinds 2006 moet dat systeem zorgen voor efficiëntere en goedkopere gezondheidszorg. Ieder jaar kunnen mensen overstappen van zorgverzekeraar, om zo een goedkopere of betere zorgverzekeringspolis te krijgen. Alleen: met 55 basisverzekeringen en 60.000 polissen in totaal raken mensen de weg kwijt tijdens het keuzeproces. Veel van die polissen zijn vrijwel identiek, soms hebben ze alleen een andere naam en andere prijs. De meeste polissen zijn zogenoemde ‘collectiviteiten’, die werkgevers speciaal voor hun werknemers afsluiten.

Het is een van de redenen dat te weinig mensen overstappen van zorgverzekeraar en het systeem van concurrentie in de zorgverzekeringswereld niet goed werkt. Vorig jaar stapte nog geen zeven procent van de verzekerden over van verzekeraar, becijferde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

„Mensen zijn nauwelijks in staat een afgewogen keuze te maken”, zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Ze pleit daarom voor één standaardpolis voor alle zorgverzekeraars. „Het aanbod van basisverzekeringen is nu onnodig groot en onoverzichtelijk. Het bestuderen van de kleine lettertjes en de onderlinge verschillen is een immens karwei.”

‘Polisjungle’

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter haar plan voor meer transparantie en standaardisatie van het verzekeringsaanbod. In de motie vragen de partijen om een overzicht van het aantal identieke polissen die onder verschillende namen worden aangeboden. Aan de hand van dat overzicht moeten polissen ‘uit de markt’ worden genomen.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma is één van de ondertekenaars van de motie. Ze was zeer kritisch over de duizenden zorgverzekeringspolissen waar mensen nu uit kunnen kiezen. „Weg met de polisjungle”, aldus Dijksma.

Eerder was de nieuwe minister van Medische Zorg, Bruno Bruins (VVD), al zeer kritisch over de grote hoeveelheid polissen waaruit consumenten kunnen kiezen, vooral over collectiviteiten die bedrijven met korting afsluiten. Bruins zei tegen NRC: „Dat komt de duidelijkheid van onze zorgverzekering niet ten goede. Als collectiviteiten daadwerkelijk ingezet worden om voor specifieke groepen mensen specifieke zorgafspraken te maken is dat mooi. Collectiviteiten moeten geen goedkoop marketingtrucje zijn.”

Correctie (13 december 2017): In een eerdere versie van dit artikel stond dat werknemers ‘collectiviteiten’ voor hun werknemers afsloten. Dat moet werkgevers zijn.

    • Enzo van Steenbergen