Twee aanhoudingen om misstanden kazerne Schaarsbergen

Drie militairen zeiden eerder dit jaar dat ze in 2014 hun eenheid hadden verlaten na pesterijen, aanranding, mishandeling en verkrachting door onderofficieren.

De ingang van de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Foto Marcel Antonisse/ANP

De Koninklijke Marechaussee heeft twee mannen aangehouden naar aanleiding van misstanden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen in 2013. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Beide mannen worden verdacht van “mishandeling, militaire aanranding, bedreiging, dwang, belediging, ontucht en verduistering”. Het OM sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. De mannen blijven drie dagen in voorarrest. Daarna oordeelt justitie of ze langer vast blijven zitten. Een woordvoerder van het OM kan niet zeggen of de twee verdachten nog steeds in dienst zijn. Defensie doet verder geen uitspraken over de zaak.

De aanhoudingen volgen op een aangifte eerder dit jaar en een “uitvoerig onderzoek” van de marechaussee. In november deden drie militairen in de Volkskrant hun verhaal dat ze in 2014 hun mortiergroep in Schaarsbergen hadden verlaten na pesterijen, aanranding, mishandeling en verkrachting door onderofficieren. Een deel van de misstanden zouden in het kader van een ontgroeningsritueel hebben plaatsgevonden.

Volgens militair strafrechtadvocaat Michael Ruperti heeft ‘militaire aanranding’ - een van de verdenkingen - niet per se betrekking op een zedendelict. “Het militair strafrecht zegt in feite dat elke ongewenste aanraking tussen twee militairen strafbaar kan zijn. Het is dus een veel bredere variant”, licht de advocaat toe.

‘Volstrekt ontoelaatbaar’

Leidinggevenden zouden eerst niets hebben gedaan met klachten van de slachtoffers. Pas na bemiddeling van een geestelijk verzorger werd een onderzoek ingesteld. De mortiergroep werd tijdelijk op non-actief gesteld. Defensie strafte vier militairen door ze over te plaatsen, te ontheffen uit hun functie of een negatief ambtsbericht te geven. In twee gevallen werd aangifte gedaan omdat er mogelijk sprake was van strafbaar gedrag.

Lees ook: ‘Soldaten mishandeld door leidinggevenden’

Het OM deed in eerste instantie geen strafrechtelijk onderzoek omdat de slachtoffers geen verklaringen hadden afgelegd. Pas nadat een militair dit jaar naar buiten trad met nieuwe aantijgingen, ging de marechaussee alsnog kijken naar de zaak. De commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen noemde de incidenten “verschrikkelijk” en “volstrekt ontoelaatbaar”.

    • Christiaan Paauwe