Ex-managers van Facebook hebben spijt

Sociale media Het begint een trend te worden: mensen die zich publiekelijk distantiëren van hun bijdragen aan het succes van Facebook.

Chamath Palihapitiya, een voormalig manager van Facebook, noemde het sociale netwerk in november ,,een monster".
Chamath Palihapitiya, een voormalig manager van Facebook, noemde het sociale netwerk in november ,,een monster". Beeld van YouTube

„Enorm schuldig” voelt hij zich voor het creëren van „een monster”. Maandag dook een filmpje op waarin een voormalige topbestuurder van Facebook zegt veel spijt te hebben van zijn bijdrage aan het grootste sociale netwerk van de wereld.

Chamath Palihapitiya, de voormalige vice-president ledenwerving (User growth), sprak in november een publiek van Amerikaanse studenten en academici toe, maar het filmpje van het interview bereikte maandag pas een groot publiek nadat techblog The Verge het oppikte.

Palihapitiya’s kritiek op zijn oude werkgever is niet mals. Sociale netwerken als Facebook zijn bezig om „het sociale weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt te vernietigen”, stelt hij. „De dopamine-achtige beloningen voor de korte termijn die we hebben bedacht, verwoesten hoe de samenleving werkt. Geen maatschappelijk debat, geen samenwerking, desinformatie, onwaarheden”, zei Palihapitiya over het effect van sociale media op de samenleving. Het was niet de bedoeling, maar „ergens in ons achterhoofd wisten we dat er iets erg kon gebeuren.”

Palihapitiya is de derde voormalige Facebookmedewerker in korte tijd die zich zeer kritisch uitlaat over Facebook. In november zei Sean Parker, de man die Facebook in de begintijd naar investeerders in Silicon Valley leidde, dat Facebook psychische de kwetsbaarheden van mensen uitbuit. „God mag weten wat het doet met de hersenen van onze kinderen.”

Eerder klapte een voormalige productmanager, Antonio García-Martinez, uit de school over hoe Facebook gedrag van gebruikers beïnvloedt. Hij schreef het boek Chaos Monkeys waarin hij de sfeer binnen de organisatie beschrijft als ‘bedrijfsfascisme’.

Palihapitiya hield de Amerikaanse studenten voor: „Je realiseert het niet maar je wordt geprogrammeerd.” Hij heeft zijn eigen Facebookgebruik zo goed als afgezworen en verbiedt zijn kinderen het sociale netwerk te gebruiken.

Sociale media-giganten als Facebook liggen de laatste tijd zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. Critici houden de netwerken mede-verantwoordelijk voor de groeiende polarisatie in de samenleving en Russische beïnvloeding tijdens de presidentsverkiezingen.