Brieven

Russische trollen op Twitter

Gebruik geen tweets, keer terug naar de voxpop

Foto Dado Ruvic / Reuters

Nu blijkt dat een groot deel van de Nederlandse media in de nepaccounts van de Russen zijn getrapt, vormt zich bij mij de volgende vraag (Ook Nederlandse media werden misleid door Russische trollen, 9/12): sinds wanneer is Twitter überhaupt een betrouwbare bron voor publieke opinie? Het is in een rap tempo vanzelfsprekend geworden onder nieuwssites om een aantal reacties van Twitter-gebruikers te citeren. Dit gebeurt onder het mom van ‘publieke opinie’. De meest extreme uitlatingen worden gepresenteerd als meningen van gewone Nederlanders op het internet.

Het probleem met Twitter is dat men relatief anoniem en zonder consequenties kan schrijven. Zo worden onderbuikgevoelens zo snel mogelijk de wereld in geslingerd. Onze media pakken vervolgens de opvallendste tweets ertussenuit en plaatsen ze onder een nieuwsartikel. Nu blijkt een aantal van deze opvallende tweets van Russische nepaccounts te komen. Er is duidelijk een gebrek aan nuance en transparantie wanneer nieuwssites tweets bij hun artikelen plaatsen. Het lijkt mij verstandig om de mensen op Twitter niet zo serieus te nemen en weer straatinterviews af te nemen.