Russisch Olympisch Comité steunt neutrale sporters

Ook het Kremlin sprak zijn steun uit aan ‘schone’ Russische sporters die onder neutrale vlag willen deelnemen aan de Winterspelen in Zuid-Korea.

Foto Ivan Sekretarev/AP Photo

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) spreekt formeel zijn steun uit voor de Russische sporters die ervoor kiezen om onder neutrale vlag deel te nemen aan de Spelen in Pyeongchang. Russische sporters die bewezen dopingvrij zijn, kunnen op die manier alsnog meedoen aan de Winterspelen volgend jaar. Dat meldt Reuters dinsdag.

Het Kremlin zei vorige week al sporters niet tegen te zullen houden. Volgens het Russisch comité zal een groot deel van de Russische sporters onder neutrale vlag alsnog mee willen doen. Begin december bepaalde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat Rusland wordt uitgesloten van de eerstvolgende Winterspelen nadat duidelijk werd dat het land jarenlang systematisch fraudeerde met dopingtesten.

Aantoonbaar dopingvrij

Om Russische ‘schone’ sporters toch mee te kunnen laten doen, mogen zij onder neutrale vlag deelnemen. Wel moeten zij hiervoor aantoonbaar dopingvrij zijn. Russische sporters kunnen individueel of in teams deelnemen als ‘Olympische atleet uit Rusland’ (OAR). Bij winst wordt tijdens de uitreiking het olympisch volkshymne gespeeld. Het ROC heeft toegezegd ‘schone’ Russische deelnemers zo goed mogelijk te zullen helpen. Ook wil het ROC rond de tafel met het internationaal comité om de regeling te bespreken.

Lees ook: Hoe de Russen de sportwereld om de tuin leidden in Sotsji

Boete

Behalve de uitsluiting van deelname kreeg het ROC een boete van 12,7 miljoen euro opgelegd. Daarnaast werden twintig sporters die in 2014 meededen aan de Spelen in Sotsji, voor het leven verbannen van de Spelen. ROC-voorzitter Aleksandr Zjoekov zei de beslissing van het IOC om Rusland helemaal uit te sluiten, te zullen aanvechten bij het Hof van Arbitrage voor Sport.

    • Maartje Geels