Politie zet undercoveragent in bij zaak-Van den Hurk

Met de operatie wil justitie alsnog bewijzen dat Jos de G. in 1995 de vijftienjarige Nicole van den Hurk heeft omgebracht.

Op de vindplek van de Nicole van den Hurk in de bossen bij het Limburgse Lierop is een gedenkplaats ingericht. Foto Rob Engelaar/Novum

De politie heeft een undercoveroperatie opgezet om alsnog te kunnen bewijzen dat verdachte Jos de G. in 1995 Nicole van den Hurk heeft omgebracht. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag bekendgemaakt tijdens een zitting in het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch, meldt persbureau ANP. Wat de operatie heeft opgeleverd, is onduidelijk.

De 15-jarige Van den Hurk raakte in oktober 1995 vermist. Een maand later werd haar lichaam gevonden in een bos bij het Brabantse Lierop. Ze was verkracht en daarna gedood. In 2014 leidde een DNA-match naar Jos de G., die al sinds 2010 in een tbs-kliniek bleek te zitten na een veroordeling in een andere verkrachtingszaak, uit 2000.

Vijf jaar cel

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde De G. voor de verkrachting en doodslag op Van den Hurk veertien jaar achter de tralies zetten. De rechtbank ging daar niet in mee: eind vorig jaar kreeg De G. vijf jaar cel. De verkrachting was volgens de rechtbank bewezen, maar de doodslag niet. Het was niet uit te sluiten dat een ander het meisje na afloop van de verkrachting had gedood, aldus het vonnis.

Justitie ging tegen de uitspraak in beroep. Net als De G., die de doodslag ontkent en zegt dat Van den Hurk op vrijwillige basis seks met hem heeft gehad.

De vader van Van den Hurk werd ook even verdacht van de moord. Lees ook: Ze fluisterden: die man heeft toch zijn dochter vermoord

Afgelopen jaar heeft de aanklager geprobeerd om met de inzet van een undercoveragent alsnog aan te tonen dat De G. (50) Van den Hurk heeft omgebracht. De undercoveragent werd ingezet op een voormalig tbs’er, vertelde de advocaat-generaal dinsdag. De ex-tbs’er stapte in 2015 samen met een andere gedetineerde naar De Telegraaf met het verhaal dat De G. in de kliniek aan hen had bekend dat hij een meisje had vermoord. De rechtbank hoorde de mannen destijds als getuigen, maar vond hun verklaringen onbetrouwbaar.

OM wil nieuw getuigenverhoor

Justitie hoopt dat de ex-tbs’er verklaringen heeft afgelegd aan de undercoveragent die belastend kunnen zijn voor De G. Of dat inderdaad is gebeurd, werd dinsdag niet duidelijk. Zeker is wel dat het OM wil dat het hof de tbs’er opnieuw gaat verhoren als getuige. Op 20 december besluit het hof of het dat gaat doen.

Job Knoester, de advocaat van Jos de G., trok dinsdag tijdens de zitting de verklaringen van de twee ex-tbs’ers in twijfel. Hij zegt in 2015 van anonieme bronnen te hebben gehoord dat de familie van Van den Hurk geld bood aan mensen die wilden getuigen tegen verdachte De G. De tbs’ers hebben hun verhaal volgens Knoester mogelijk dus voor geldelijk gewin verzonnen.

    • Vincent Sondermeijer