Poging tot aanslag, vier gewonden

New York

Bij een explosie in een voetgangerstunnel in het centrum van New York maandag zijn vier mensen gewond geraakt. Volgens de burgemeester van de Amerikaanse stad Bill de Blasio gaat het om een „poging tot een terroristische aanslag”. De verdachte liep brandwonden op en is opgepakt. Drie omstanders liepen lichte verwondingen op.

Het explosief ging af midden in de ochtendspits kort voor 07.30 uur (plaatselijke tijd) in een tunnel tussen Times Square en het busstation Port Authority in Midtown Manhattan. Volgens de politie had de verdachte een pijpbom - een buis gevuld met explosief materiaal - aan zijn lichaam vastgemaakt die hij vervolgens tot ontploffing bracht.

Door de explosie vulde de voetgangerstunnel met rook en moesten reizigers geëvacueerd worden. De verdachte is geïdentificeerd als de 27-jarige Bengaal Akayed Ullah. Over zijn motief is verder nog niet veel bekend. Autoriteiten zeggen dat hij geïnspireerd zou zijn door terreurgroep Islamitische Staat. Hij zou verder echter geen banden hebben met de terreurgroep. Port Authority is het drukste ov-knooppunt van New York. Op een doordeweekse dag komen er 225.000 mensen. De politie heeft een aantal metrolijnen omgeleid. (NRC)