Overname vastgoedfondsen

Winkelcentra Het Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco heeft een bod van ruim 20 miljard euro uitgebracht op Westfield.

Bestuurders van Westfield.
Bestuurders van Westfield. Foto Reuters

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco neemt zijn Australische branchegenoot Westfield over. Het Nederlandse bedrijf heeft een bod van 24,7 miljard dollar (omgerekend 20,9 miljard euro) uitgebracht en het bestuur van Westfield gaat daarmee akkoord, schrijven beide bedrijven dinsdag in een verklaring.

Door de overname wordt Unibail-Rodamco de eigenaar van 104 winkelcentra wereldwijd, met volgens het bedrijf 1,2 miljard bezoekers per jaar. Ook hebben beide bedrijven nog veel projecten in aanbouw in Europa. Bij elkaar hebben Unibail en Westfield 3.700 mensen in dienst. Of er bij het samenvoegen van beide bedrijven banen verdwijnen, is niet bekend. Unibail denkt na de overname 100 miljoen euro aan kosten te kunnen schrappen. Christophe Cuvillier, topman van Unibail-Rodamco, blijft na de overname aan als bestuursvoorzitter.

Op dit moment beheert Unibail-Rodamco 71 panden in Europa, vooral winkelcentra en congrescentra. Die hebben samen een waarde van 42,5 miljard euro. In Nederland beheert het vastgoedfonds twee winkelcentra, Stadshart Amstelveen en Citymall Almere. In 2016 boekte het bedrijf een brutowinst van 3,1 miljard euro. Dat was 190 miljoen euro meer dan in 2015.

Westfield is eigenaar van 35 winkelcentra, flagshipstores en winkels op vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die panden hebben volgens het bedrijf een waarde van omgerekend 27,2 miljard euro. In 2016 boekte Westfield een winst van zo’n 1,6 miljard dollar, een toename van eenderde in vergelijking met een jaar eerder.

Voordat de overname rond is, moeten de aandeelhouders van beide bedrijven akkoord gaan. De deal wordt door het bestuur van Westfield unaniem aanbevolen. Unibail-Rodamco denkt dat de overname in het tweede kwartaal van 2018 wordt afgerond.