Recensie

Recensie Media

Oude hit: zombies doden

2017 was het jaar van de ‘ports’, oude spellen die fabrikanten ombouwen zodat ze kunnen worden gespeeld op nieuwe apparaten. Van de speelhal naar de smartphone bijvoorbeeld. Maar die jonge trend was bijna vroegtijdig de nek omgedraaid.

Zo bracht ontwikkelaar Capcom in januari de serie Megaman uit voor iOS en Android. De zes spellen waren zo slecht dat ze met terugwerkende kracht de goede herinneringen aan eerdere versies wisten. Ook het lang onfeilbare Sega faalde met de Forever-reeks. Beide poetsten decennia oude software op in plaats van die te herschrijven voor de hardware van nu. Megaman was een kopie van de ports gemaakt voor Japanse fliptelefoons van vijftien jaar geleden. Gelukkig maken moderne ports als The Escapists, Portal Knights en Death Road to Canada veel goed. Retro maar nieuw genoeg voor smartphones van nu.

In Death Road to Canada moet je een zombie-apocalypse ontvluchten. Het is meer dan de zoveelste game waarin je zombies moet doden met een honkbalknuppel. Deze innovatieve game van Rocketcat dwingt de speler in korte opdrachten strategisch na te denken over het zoeken naar voedsel, het samenstellen van je team overlevenden, en de gevechten met zombies op de tocht naar Canada. Techologiesite CNET vindt dit een van de beste mobiele games van het jaar, en dat is moeilijk tegen te spreken.