Oranjevrouwen krijgen hogere financiële vergoeding

Volgens de KNVB gaat het om een verveelvoudiging van de vergoeding die de vrouwen eerst kregen. Maar het valt nog niet te vergelijken met de vergoeding van de mannen.

De voetbalsters werden afgelopen zomer Europees Kampioen
De voetbalsters werden afgelopen zomer Europees Kampioen Foto Vincent Jannink/ANP

Het Nederlands vrouwenelftal en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hebben een overeenstemming bereikt over een hogere vergoeding voor vrouwelijke internationals. Het gaat om ‘een verveelvoudiging’ van de beloningen die de voetbalsters tot nu toe kregen, meldt de KNVB in een verklaring.

De nieuwe vergoeding doet volgens de KNVB recht aan de prestaties en populariteit van het team, dat afgelopen zomer het Europees Kampioenschap won. De KNVB wil niet zeggen hoeveel de voetbalsters krijgen. Door de hogere vergoeding krijgen de speelsters extra ruimte om zich nog meer op het voetbal te richten. “Het is fijn dat we na enige tijd onderhandelen een akkoord bereikt hebben”, zegt international Lieke Martens, een van de vertegenwoordigsters in de spelersraad, in de verklaring. “Deze overeenkomst geeft een gevoel van waardering over wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd.”

Hoger niveau

“Het is een erkenning voor de positie die de Oranjevrouwen tegenwoordig innemen”, zegt Jan Dirk van der Zee, de KNVB-directeur die verantwoordelijk is voor het vrouwenvoetbal. “Dat was ook het uitgangspunt van de bond. Maar het zorgt er ook voor dat het Nederlandse vrouwenvoetbal zich naar een nóg hoger niveau kan ontwikkelen.”

Niet alle voetbalbonden verhogen de vergoeding van vrouwelijke voetballers. De Deense voetbalsters staakten vorige maand om een hogere vergoeding af te dwingen.

De speelsters krijgen nu een hogere vergoeding voor trainingskampen en wedstrijden. “Dat was een wens vanuit het team. Dus we zijn heel blij dat we daarover tot een overeenstemming zijn gekomen”, zegt Van der Zee. De speelsters zullen een bonus krijgen als ze zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap in 2019 of de Olympische Spelen in Tokyo.

Commerciële opbrengsten

De Oranjevrouwen krijgen niet dezelfde vergoeding als de mannen, zoals in Noorwegen gebeurt. “Dat is niet met elkaar te vergelijken”, zegt Van der Zee. “De mannen verdienen veel meer bij hun eigen clubs en krijgen niet altijd een vergoeding. Daarnaast moeten we ook kijken naar wat er binnenkomt door commerciële opbrengsten. Een deel van de opbrengsten wordt uitgekeerd aan de speelsters.”

In augustus verleende sportkoepel NOC*NSF de Nederlandse voetbalsters de A-status waardoor ze beschikking kregen over voorzieningen als verzekeringen, onkostenvergoedingen en studieregelingen om zich fulltime op hun sport te kunnen richten.