Onderzoek naar gekijf in kleedkamer

Engels voetbal

De bond onderzoekt een ruzie na afloop van de stadsderby van Manchester: er zou een pak melk richting José Mourinho zijn gegooid.

De Engelse voetbalbond is een onderzoek begonnen naar de uit de hand gelopen ruzie tussen spelers en technische staf van Manchester United en Mancester City, na afloop van de stadsderby zondagavond op Old Trafford. Koploper City won met 2-1 en heeft nu een voorsprong van elf punten op achtervolger United.

Volgens Britse media begon het opstootje toen United-coach José Mourinho bij de kleedkamer van City vroeg meer respect te tonen voor het verliezende team en de zege minder luidruchtig te vieren en de muziek zachter te zetten.

Er is een foto waarop te zien is dat de spelers van City zilveren confetti door de kleedkamer gooien. City vierde de overwinning „alsof ze de titel al hadden gewonnen”, zei een bron tegen The Telegraph.

Vervolgens raakte de Portugese coach in een felle woordenwisseling met Ederson Moraes, de Braziliaanse doelman van City. De twee scholden in het Portugees naar elkaar, schrijven verschillende media. Mourinho zou de keeper verweten hebben dat hij in de wedstrijd tijd rekte en zou in het Engels hebben geroepen: „You fucking show respect. Who are you?

Er zou een kartonnen melkpak – bedoeld voor koffie en thee voor spelers en staf van City – in de richting van Mourinho zijn gegooid. De trainer werd ternauwernood gemist, in plaats daarvan zou een lid van zijn technische staf zijn geraakt, aldus The Telegraph. Ook zou er water in de richting van Mourinho zijn gegooid.

Meerdere spelers raakten betrokken en de Belgische United-spits Romelu Lukaku zou volgens meerdere media een prominente rol hebben gehad naarmate de confrontatie escaleerde. Een betrokkene vergeleek het bij The Guardian met een „kroegruzie”.

Mikel Arteta, assistent-trainer van City-coach Pep Guardiola, raakte volgens de berichten verstrikt in de kluwen van spelers en zou een snee hebben opgelopen boven zijn wenkbrauw – bloed stroomde over zijn gezicht. Arteta hield een hand voor zijn voorhoofd toen hij maandag arriveerde voor de training op het complex van City, blijkt uit foto’s.

Enkele politieagenten en stewards haalden uiteindelijk zo’n twintig spelers en stafleden uit elkaar. Het is gebruikelijk dat er na afloop van wedstrijden twee agenten aanwezig zijn in het gebied rond de kleedkamers op Old Trafford. Het incident duurde ongeveer twee minuten.

Arbiter Michael Oliver heeft niks gezien van de ongeregeldheden en heeft het ook niet opgenomen in zijn wedstrijdrapport. Mourinho haalde na de kift ook verhaal bij Oliver omdat hij vond dat de arbiter United een strafschop had onthouden.

De bond heeft beide clubs gevraagd te verklaren wat er is gebeurd. Dit moet voor woensdag eind van de dag binnen zijn. Hierop kan de FA besluiten verder onderzoek te doen en eventuele sancties op te leggen.

Het incident wordt vergeleken met een voorval in 2004 toen spelers van Arsenal pizzapunten gooide naar United-coach Sir Alex Ferguson.

    • Steven Verseput