Noodtoestand Italië na gasexplosie Oostenrijk

Bij het incident op het belangrijke gascomplex in Baumgarten an der March viel een dode en raakten minstens 21 mensen gewond.

De brand als gevolg van de gasexplosie dinsdagochtend was van ver te zien.
De brand als gevolg van de gasexplosie dinsdagochtend was van ver te zien. Foto Tomas Hulik/AFP

In Italië is een noodtoestand uitgeroepen omdat een energietekort dreigt na een explosie op een belangrijk gascomplex in Oostenrijk dinsdagochtend. Bij het incident viel één dode en raakten ten minste 21 mensen gewond. In een verklaring tegenover Reuters spreekt de Italiaanse minister van Economische Zaken Carlo Calenda van een “ernstig bevoorradingsprobleem”.

Het gaat om het gasdoorvoerstation Baumgarten an der March ten oosten van de hoofdstad Wenen van het bedrijf Gas Connect Austria. Gevreesd werd dat het complex door de explosie en de brand die daarop volgde dagen buiten gebruik zou blijven. Het gasbedrijf liet echter dinsdagavond weten dat het complex naar verwachting voor middernacht weer operationeel zal zijn. Mede door het incident aan het begin van koud winterweer in Europa stegen de gasprijzen flink.

Zo’n 250 brandweerlui werden ingezet om het vuur te blussen. Van verre was te zien hoe torenhoge vlammen boven het complex hingen. De Oostenrijkse politie heeft laten weten dat het vermoedelijk gaat om een technische fout en dat de situatie onder controle is.

Russisch gas

Het gasdoorvoerstation, dichtbij de grens met Slowakije, is een belangrijke schakel in de Europese gasdistributie. Gas voornamelijk afkomstig uit Rusland wordt via Baumgarten doorgepompt naar onder meer Duitsland en Italië, de grootste ontvanger. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, dat verantwoordelijk is voor zo’n veertig procent van de Europese vraag, zei eerder te kijken naar opties om het gas om te leiden. Ook Hongarije, Slovenië en Kroatië liepen risico getroffen te worden door beperkte gastoevoer als gevolg van de explosie.

De Italiaanse noodtoestand geeft Rome de macht om ongebruikelijke maatregelen te treffen. Kolen- en oliecentrales zouden op volle kracht kunnen gaan draaien om het gevreesde energietekort op te vangen. Volgens Bloomberg loopt een tiende van alle Europese vraag naar gas via Baumgarten.