Mishandeling

Leider van motorclub No Surrender opgepakt

De leider van de motorclub No Surrender, Henk Kuiper (53), is gearresteerd door de politie. Hij werd dinsdag in zijn woning in Klazienaveen aangehouden op verdenking van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Ook een 59-jarige man in Sneek is aangehouden wegens afpersing en fraude. In een kantoor van de motorclub in Drachten is huiszoeking gedaan. De politie verdenkt Kuiper ervan tussen 2014 en 2017 acht leden van de motorclub te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, omdat ze clubregels zouden hebben geschonden. Ex-leden moesten boetes betalen van een paar duizend euro of waardevolle goederen inleveren. Kuiper zou ook geprobeerd hebben drie ondernemers af te persen. De No Surrender-voorman zou de motorclub daarnaast ingezet hebben bij het ‘oplossen van zakelijke conflicten’ en het innen van openstaande rekeningen. Incasso’s gingen gepaard met bedreigingen in clubkleding. In een persbericht meldt de politie dat ze het vermoeden heeft dat een flink aantal slachtoffers geen aangifte durft te doen. De politie waarschuwt „angst niet de regie te laten nemen”. Ze roept slachtoffers van Kuiper op zich te melden. Diens aanhouding maakt deel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten van motorclub No Surrender. (NRC)

    • Anouk Eigenraam